Smakosze.pl Przepisy Pokrój mięso i wymieszaj z tymi składnikami. Te kotlety biją na głowę schabowe i mielone
Fot. YouTube/kulinarne przygody

Pokrój mięso i wymieszaj z tymi składnikami. Te kotlety biją na głowę schabowe i mielone

11 sierpnia 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie wiesz, co podać na dzisiejszy obiad? Schabowe i mielone zostaw na inną okazję. Kotlety siekane z kurczaka z warzywami, jakie z niego przygotujesz, to świetna propozycja na obiad. Przeczytaj tekst, a poznasz łatwy sposób na  przygotowanie kotletów.

Kotlety siekane z kurczaka z warzywami lepsze niż schabowe

Kotlety to klasyczne danie obiadowe. Smak tych tradycyjnych, czyli schabowych i mielonych znamy od dawna. Choć są smaczne, po jakimś czasie mogą się znudzić, a wtedy warto mieć coś w zanadrzu.

Jedną z takich propozycji są kotlety siekane z kurczaka z warzywami. Zaskakują nie tylko smakiem, ale i niecodziennym wyglądem. Dokładny przepis oraz wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w dalszej części artykułu. Przygotowanie jest łatwe i na ich zrobieniu nie spędzisz zbyt wiele czasu.

kurczak.jpg
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna
Kiedy powinno się solić rosół? Większość osób wciąż popełnia ten sam błąd

Mięso z kurczaka, warzywa i kilka składników

Najważniejszym produktem jest przede wszystkim mięso. W tym wypadku jest to pierś z kurczaka. Kup ją w sprawdzonym sklepie mięsnym, a będziesz mieć pewność, że będzie świeża. Oprócz niej przydadzą są również warzywa i kilka innych składników. Wszystkie wraz z gramaturami umieszczono na liście poniżej. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Dieta Rozdzielna oraz kulinarne przygody , które znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 2 jajka
  • 120 g tartej mozzarelli
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka mąki kokosowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • olej
  • pieprz
  • sól

Przepis na kotlety siekane z kurczaka z warzywami

Umytą i oczyszczoną pierś z kurczaka posiekaj i przełóż do miski. Paprykę i obraną cebulę pokrój w małą kostkę. Czosnek posiekaj i razem z pozostałymi warzywami umieść w misce z mięsem. Wsyp startą mozzarellą oraz natkę pietruszki.

Wbij jajka, dodaj majonez oraz mąkę. Całość przypraw pieprzem i solą. Składniki dokładnie ze sobą wymieszaj, aby połączyły się w jednolitą masę.

Na patelni rozgrzej olej. Nałóż na nią odrobinę masy i formuj z niej kotlety. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami, a obiad będzie wyśmienity. Sprawdź także, kiedy solić rosół oraz poznaj przepis na obiadową sałatką .

smazenie kotletów.jpg
Fot. YouTube/Dieta Rozdzielna
Weź czosnek i wrzuć na rozgrzany olej. W głowie się nie mieści, co z tego wyjdzie
Sałatkę z pomidorów i cebuli robię inaczej. Sekretnym dodatkiem jest pyszny sos
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy