Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ze zbędnych ścinków mięsa robię to smarowidło. Klasyczny smalec może się przy nim schować
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.09.2024 10:21

Ze zbędnych ścinków mięsa robię to smarowidło. Klasyczny smalec może się przy nim schować

smarowidło
Fot. YouTube/KuchniaMarioli

Lubisz smalec? W takim razie będzie smakować Ci to pyszne smarowidło do pieczywa. Zrobisz je ze zbędnych części mięsa, więc nic się nie zmarnuje. Przygotuj się na prawdziwą ucztę.

Smarowidło lepsze od smalcu

Smalec jest lubiany przez wielu z nas. Apetyczny i pożywny cieszy się dużym powodzeniem. Z pajdą świeżego chleba i ogórkiem kiszonym nie ma sobie równych. Jednak istnieje smarowidło, które jest o niebo lepsze od smalcu. Co najważniejsze można je zrobić w prosty sposób.

Wystarczy przygotować ścinki mięsa i je ugotować z przyprawami. Przyda się cierpliwość , ale warto czekać na to pyszne smarowidło do pieczywa. Możesz przygotować go więcej i cieszyć się jego smakiem zimą. Zapewni niezłą porcję energii w mroźne dni. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Marioli. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule. 

odcinanie mięsa.jpg
Fot. Canva
Historyczna decyzja Biedronki. Takich obniżek cen jeszcze nie było

Jak zrobić smarowidło do chleba?

Składniki:

  • 2 kg ścinków bardzo tłustego mięsa wieprzowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 cebula
  • 3 liście laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 1 główka czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia ścinków z łopatki, boczku, podgardla. Przełóż je do garnka, wlej wodę i dołóż cebulę w całości. Dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Pamiętaj o soli i pieprzu.

Składniki gotuj na małym ogniu przez 3-4 godziny. Gotuj pod przykryciem. Po ugotowaniu mięso będzie się rozpadać. Wrzuć główkę czosnku i gotuj jeszcze około 60 minut pod przykryciem. Następnie mięso odcedź i rozdrobnij. Tłuszcz, który został, zlej do pojemników. 

Smarowidło, że palce lizać

Pamiętaj o wyjęciu z mięsa liści laurowych. Są ostre i mogą grozić zadławieniem i skaleczeniem. Mięso wymieszaj i rozdrobnij. Nałóż je do słoiczków i zalej tłuszczem. Składniki lekko wymieszaj. Słoiki zakręć i odstaw w chłodne miejsce.

Smarowidło zastyga w słoikach i jest niezwykle smaczne i aromatyczne. Pysznie smakuje z pajdą świeżego chleba. Takie smarowidło jest dużo lepszy od tradycyjnego smalcu. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny chleb na domowym zakwasie. Informowaliśmy o tym, jak należy postępować z produktami spożywczymi zalanymi przez powódź. 

riletes.jpg
Fot. Canva