Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
Ta ekspresowa surówka z pora to świetne urozmaicenie domowych obiadów. Jest wielosezonowa i niezwykle tania w przygotowaniu. A że składa się ze składników zawsze dostępnych pod ręką, z pewnością na dłużej zagości na twoim stole.
Surówka z pora
W wielu domach por występuje tylko jako element włoszczyzn y. Warto jednak dać mu szansę na gościnne występy w wielu innych potrawach. Podobny smakiem do cebuli (i przez to kontrowersyjny), wnosi jednak do potraw dość nieoczekiwany smak, którego cebula zapewnić nie jest w stanie.
Stąd pomysł na surówkę z pora z kukurydzą. Ta ostatnia, słodka i chrupiąca, wnosi do kontrast do ostrego i warzywnego w smaku pora. Wtedy wystarczy już kilka prostych zabiegów, a z połączenia dwóch warzyw wyłania się doskonała kompozycja.
Surówka z pora i kukurydzy
Najważniejszy przy takich surówkach jest odpowiednia kompozycja przypraw, jakimi je potraktujemy . Z pora i kukurydzy pochodzić będą słodycz, ostrość i aromaty roślinne. Brakuje nam więc kwasowości i soli, które w tym przepisie dodajemy.
Składniki
- Białe części 2 małych porów
- 1 mała puszka kukurydzy
- 1 łyżka skyru lub jogurtu greckiego (można zastąpić ją śmietaną)
- 1 łyżka majonezu
- Sól, pieprz, sok z cytryny
Porowa surówka
Pory przekrawamy wzdłuż, myjemy i kroimy w cieniutkie pióra . Przerzucamy je do miseczki i zalewamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.
Kukurydzę odsączamy i łączymy z porem. Solimy i odstawiamy na czas przygotowania sosu. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i doprawiamy do smaku . Surówkę mieszamy z dressingiem na godzinę przed podaniem i odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z rabarbarem i prosty domowy chleb .