Smakosze.pl Przepisy Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji
fot. Canva

Pokrój pora i wymieszaj z tymi dodatkami. Ta surówka smakuje lepiej niż z restauracji

21 kwietnia 2024

Ta ekspresowa surówka z pora to świetne urozmaicenie domowych obiadów. Jest wielosezonowa i niezwykle tania w przygotowaniu. A że składa się ze składników zawsze dostępnych pod ręką, z pewnością na dłużej zagości na twoim stole.

Surówka z pora

W wielu domach por występuje tylko jako element włoszczyzn y. Warto jednak dać mu szansę na gościnne występy w wielu innych potrawach. Podobny smakiem do cebuli (i przez to kontrowersyjny), wnosi jednak do potraw dość nieoczekiwany smak, którego cebula zapewnić nie jest w stanie.

Stąd pomysł na surówkę z pora z kukurydzą. Ta ostatnia, słodka i chrupiąca, wnosi do kontrast do ostrego i warzywnego w smaku pora. Wtedy wystarczy już kilka prostych zabiegów, a z połączenia dwóch warzyw wyłania się doskonała kompozycja.

posiekane pory
fot. Canva
Zapomnij o tarciu ziemniaków, placki zrobisz znacznie prościej. Musisz tego spróbować

Surówka z pora i kukurydzy

Najważniejszy przy takich surówkach jest odpowiednia kompozycja przypraw, jakimi je potraktujemy . Z pora i kukurydzy pochodzić będą słodycz, ostrość i aromaty roślinne. Brakuje nam więc kwasowości i soli, które w tym przepisie dodajemy.

Składniki

  • Białe części 2 małych porów
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 łyżka skyru lub jogurtu greckiego (można zastąpić ją śmietaną)
  • 1 łyżka majonezu
  • Sól, pieprz, sok z cytryny

Porowa surówka

Pory przekrawamy wzdłuż, myjemy i kroimy w cieniutkie pióra . Przerzucamy je do miseczki i zalewamy sokiem z cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na pół godziny.

Kukurydzę odsączamy i łączymy z porem. Solimy i odstawiamy na czas przygotowania sosu. W osobnej miseczce mieszamy majonez z jogurtem i doprawiamy do smaku . Surówkę mieszamy z dressingiem na godzinę przed podaniem i odstawiamy do lodówki.

Wypróbuj też przepisy na ciasto z rabarbarem i prosty domowy chleb .

pory
fot. Canva
Ostatnio to mój ulubiony przepis na ciasto z rabarbarem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje
To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy