Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Już nie kupuję chleba w sklepie. Z tym przepisem wychodzi lepiej niż z piekarni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.04.2024 11:53

Już nie kupuję chleba w sklepie. Z tym przepisem wychodzi lepiej niż z piekarni

domowy chleb
fot. youtube.com/przepisyodOlgi

Z tym przepisem domowy chleb może stać się chlebem powszednim. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wychodzi za każdym razem, a aromat ciepłego pieczywa jest najlepszą przyprawą domowych śniadań.

Prosty domowy chleb

Do chleba przykleiła się łatka jednego z najtrudniejszych do przygotowania w domu produktów. Jest to oczywiście w dużym stopniu uzasadnione: praca z zakwasem i całą chemią wiązania glutenu i dwutlenku węgla wymaga pewnego doświadczenia. Jest jednak wielkie i bardzo optymistyczne ALE!

„Ale” polega na tym, że prosty drożdżowy chleb nie różni się właściwie niczym od ciasta. Jednego z takich, których dziesiątki przyrządził z sukcesem każdy domowy kucharz i każda kucharka. Warto więc zacząć od prostego przepisu na codzienny chleb, taki jak ten.

wyrabianie ciasta
fot. youtube.com/przepisyodOlgi
Wrzuć na patelnię makaron, cukinię, szynkę i zalej tą masą. Podziękujesz za ten przepis

Drożdżowy chleb z ziarnami

Podobny przepis na prosty drożdżowy chleb znajdziemy na kanale Przepisy od Olgi. Nasza wersja jest jednak z ziarnami. Dodanie ich nie podnosi ani trochę poziomu trudności wypieku, a oleiste nasiona słonecznika to zdrowy dodatek do białego chleba.

Składniki

  • 700 g mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 8 g drożdży suszonych
  • 60 ml oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki soli
  • 150 g pestek słonecznika

Pieczemy domowy chleb

Do dużej miski wlewamy 400 ml ciepłej wody. Dodajemy cukier i drożdże i mieszamy. Dodajemy olej i jeszcze raz łączymy składniki. Do miski przesiewamy ok. 500 g mąki i łopatką łączymy je z drożdżowym zaczynem, który już zaczyna pracować.

Kiedy składniki są już połączone, dodajemy pozostałą mąkę i sól i dobrze wyrabiamy ciasto – najpierw w misce, a potem na stolnicy. Kiedy ciasto jest już gładkie i dobrze połączone, przekładamy je do wysmarowanej olejem miski i przykrywamy folią spożywczą.

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie namaczamy w ciepłej wodzie nasiona słonecznika. Wodę zlewamy po ok. 20 minutach – mokre ziarenka będą bardziej miękkie i nie uszkodzą struktury chleba.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wyjmujemy je z miski, dodajemy dobrze osuszone ziarenka słonecznika i jeszcze raz zagniatamy. Podczas wyrabiania składamy ciasto kilkukrotnie ruchem od zewnątrz do środka wyrabianej masy, żeby uwięzić w niej więcej powietrza. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, dzielimy je na dwie części i formujemy z nich bochenki, które umieszczamy w natłuszczonych keksówkach.

Masę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do drugiego wyrastania na ok. 20 minut. Po upływie tego czasu umieszczamy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez ok. 35-40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce.

Wypróbuj też przepisy na zmiękczającą mięso panierkę do schabowych i zupę z czosnku niedźwiedziego.

dzielenie chleba
fot. youtube.com/przepisyodOlgi