Ostatnio to mój ulubiony przepis na ciasto z rabarbarem. Smakuje cudownie i zawsze się udaje
Ten doskonały prosty przepis na ciasto z rabarbarem daje w efekcie idealny sezonowy deser. Zachwyci wszystkich, dla których dobry słodycz to nie inwazja cukru, ale delikatna kombinacja lekkiej słodyczy, wyraźnej kwasowości i wyczuwalnych owocowych smaków.
Sezon na rabarbar
Cierpkie zielono-purpurowe łodygi to dla wielu wyczekiwany przez cały rok przysmak, a ich pojawienie się w sklepach należy do pierwszych objawów wiosny. Mają rację ci, którzy czekają na nie z utęsknieniem. Rabarbar to doskonałe źródło witamin i przeciwutleniaczy, a jego nieoczywisty smak doskonale przełamuje słodycz wielu deserów i, co tu dużo mówić, czyni je zwyczajnie ciekawszymi.
Ale najprostszy sposób na rabarbar to zwykłe ciasto biszkoptowe lub śmietanowe. Sprawdza się jako deser, lecz może być także świetnym drugim śniadaniem albo podwieczorkiem. A dzięki delikatnemu smakowi, ciasto stanowi świetne tło dla gwiazdy wieczoru – rabarbaru.
To najlepszy sposób na rozmrażanie mięsa. Używam go od lat i polecam każdemuCiasto z rabarbarem
Podobny przepis poleca na swoim kanale Henia Foks. Przyprawia ona rabarbar cynamonem. My stawiamy na wersję bardziej eksponującą smak cierpkich łodyg.
Składniki
- ½ kg rabarbaru
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 120 ml mleka
- 160 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml masła
Placek z rabarbarem
W misce ubijamy jajka na puszystą masę. Dodajemy cukier i miksujemy dokładnie. Dodajemy mleko, roztopione i schłodzone masło i proszek do pieczenia. Całość łączymy w jednolitą masę, dodajemy partiami przesianą mąkę i po każdej porcji mieszamy.
Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni. Podpiekamy przez ok. 10-15 minut – nie musi być dobrze wypieczone.
Ciasto wyjmujemy i lekko studzimy, a następnie posypujemy pokrojonym w grube kawałki rabarbarem. Rabarbar posypujemy cukrem. Można pominąć ten krok – wtedy balans smaków przechyli się na stronę kwasowości.
Warstwę rabarbaru zalewamy pozostałą częścią ciasta. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy przez kolejne 35-40 minut, aż będzie rumiane. Po wyjęciu z piekarnika można posypać je cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepis na łatwy domowy chleb i sposób na uratowanie za słodkiego rosołu.