Smakosze.pl Przepisy Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu
Fot. Shutterstock/Pixel-Shot

Pokrój w kostkę i dodaj do czerwonej kapusty. Hitowa surówka do obiadu

14 lutego 2025
Autor tekstu: Kacper Jozopowicz

Surówka to nieodłączna część wielu potraw serwowanych na obiad. Przykładowo do kotletów schabowych najprawdopodobniej najlepiej pasuje mizeria, natomiast do kotletów mielonych buraczki. Istnieje naprawdę wiele przepisów na różne, coraz to nowe surówki. Dlatego dzisiaj mamy do zaproponowania pomysł na surówkę z czerwonej kapusty.

Jakie właściwości ma czerwona kapusta?

Istnieje naprawdę wiele surówek , które świetnie spisują się jako dodatek do obiadu. Oprócz niesamowitego smaku cechują się również wspaniałymi właściwościami, które dobrze działają na nasze zdrowie . Kapusta czerwona jest bogata w wartości odżywcze, które wzmacniają nasz organizm. Przede wszystkim dzięki spożywaniu kapusty czerwonej wspieramy nasz układ sercowo-naczyniowy . Ma ona też właściwości przeciwzapalne, antynowotworowe oraz wspomaga proces odchudzania. No i nie zapominajmy o tym, że jest pyszna. Poznajcie przepis na surówkę z gruszką .

Pokrojona czerwona kapusta
Fot. Canva/dulezidar
Dietetyk wyjawił najlepsze płatki śniadaniowe. Mają najmniej cukru ze wszystkich

Idealna surówka obiadowa

Aby przygotować przepyszną surówkę z czerwonej kapusty, która świetnie spisze się jako dodatek do obiadu , potrzebujemy następujących składników.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki:

  • 1 mała czerwona kapusta
  • 2 gruszki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu.
  • sok z połowy (lub całej) cytryny
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?

Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty jest szybkie i proste .

Na początku pozbywamy się z naszej kapusty brzydkich zewnętrznych liści , po czym ją szatkujemy.

Następnie wrzucamy ją do miski i przez moment ugniatamy. Odstawiamy na 15 minut .

W międzyczasie obieramy gruszki , ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy do miski z kapustą. W kolejnym kroku dodajemy jogurt, majonez, sok z cytryny i cukier. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na około godzinę .

Surówkę możemy podać jako dodatek do obiadu .

Pokrojona czerwona kapusta na desce
Fot. Shutterstock/irina02

Sprawdź przepis na tajską zupę z kurczakiem . Zobacz pomysł na sernik z jabłkami .

Nigdy nie podawaj go przy kasie w Biedronce. To najgorsze co możesz zrobić
Uważaj robiąc schabowe, to najgorszy błąd. Dlatego kotlety stają się sztywne i twarde
Obserwuj nas w
autor
Kacper Jozopowicz

Redaktor portalu Smakosze.pl. Jestem absolwentem Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna. Obecnie studiuję Produkcję medialną na studiach magisterskich. Piłka nożna to moja pasja, ale jestem również otwarty na inne dyscypliny sportowe. Bardzo lubię chodzić do teatru.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy