Wyciskam i przecieram lodówkę. Trik na medal, pachnie przecudownie
Czyszczenie powierzchni mających kontakt z żywnością zazwyczaj staramy się prowadzić domowymi metodami. Nie inaczej jest z lodówką. W jej wypadku jednak poziom trudności rośnie, bo to specyficzne urządzenie.
Czyszczenie lodówki
Regularne czyszczenie kuchni, w tym lodówki to podstawa. Zależy od niego zarówno nasz komfort, jak i higiena. Brzydkie zapachy przyspieszają psucie żywności, a już tym bardziej robią to bakterie i pleśnie, które potrafią rozwijać się nawet w niskiej temperaturze.
Jednak trudność polega także na tym, że lodówkę dość trudno jest wywietrzyć. Do wielu powierzchni można więc zastosować ocet. W wypadku lodówki grozi nam jednak, że jego zapach utrzymywał się będzie dość długo.
Lidl i Biedronka przeceniają masło. Taniocha, co za okazjaCytryna do czyszczenia lodówki
Tu z pomocą przychodzi cytryna. Podobnie jak ocet jest ona źródłem kwasu. Kwas zaś rozpuszcza tłuszcz, używany jest też jako środek pleśnio- i bakteriobójczy.
Jednak cytrynę wyróżnia zapach. W przeciwieństwie do octu spirytusowego jest on całkiem przyjemny, a w wypadku czyszczenia lodówki – nawet odświeżający. Dlatego cytryna jako środek czyszczący do kontaktu z żywnością sprawdza się doskonale.
Domowy środek czyszczący do lodówki
Jak przygotować środek czyszczący na bazie cytryny? Metody są dwie. Jednak to płyn, którym można przecierać szmatką powierzchnię lodówki albo nalać go do butelki ze spryskiwaczem. Rozpuszczamy wtedy łyżkę sody oczyszczonej w szklance wody i dodajemy sok z 2-3 cytryn.
Drugi sposób to awaryjne rozwiązanie w wypadku silniejszych zabrudzeń. Wtedy połówkę cytryny zamaczamy w sodzie, a następnie przecieramy wybrane miejsce. Soda zadziała ściernie, a wymieszana z sokiem z cytryny będzie bardzo skuteczna w czyszczeniu lodówki. Powinna w ten sposób usunąć nawet uporczywe plamy z produktów spożywczych.
Wypróbuj też porady dotyczące mrożenia pierogów i przepis na surówkę z pora.