Zrób póki jest sezon. Hitowe gruszki od siostry Anastazji
Gruszki w occie to klasyczne zestawienie z kategorii kuchni nietypowej. W swoim przepisie siostra Anastazja pokazuje kanoniczną postać tego przetworu. To idealna zakąska, którą można zajadać wprost ze słoika.
Gruszki w occie
Ta klasyczna polska zakąska pokazuje, jak niezwykłym produktem jest gruszka. Gruszki, niezwykły polski owoc, jak mało który inny (może oprócz śliwek) równie dobrze odnajduje się w wytrawnych kombinacjach, jak i w słodkich deserach. Zapewne stąd popularność gruszek w occie – kwaśnej zakąski, która świetnie komponuje się z gruszkową słodyczą.
Przepis siostry Anastazji, jak to często się zdarza, pokazuje te gruszki w klasycznej odsłonie. Korzenne przyprawy nadają im niezwykłego aromatu. Ważny jest też sposób, w jaki podbijamy ich smak – sokiem z cytryny.
Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzićGruszki w occie winnym
Siostra Anastazja przypomina, że do takich przetworów najlepiej używać octu winnego. Ten spirutysowy niesłusznie wciąż dominuje w naszej kuchni. Jest ostry w smaku i nie ma tego, co istotne – odpowiedniej głębi.
Składniki
- 1 kg gruszek
- Sok z 1 cytryny (50 ml)
- ½ l octu winnego
- 200 g cukru
- Kilka goździków
- Laska cynamonu
Gruszki siostry Anastazji
Gruszki obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Do słoików najlepiej pakować je w ćwiartkach albo w ósemkach. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do zamarynowania.
Ocet zagotowujemy w garnku z ½ litra wody, cukrem i przyprawami. Do gotującej się zalewy wkładamy gruszki i gotujemy przez ok. 5 minut. Gruszki siostry Anastazji odstawiamy do przestudzenia.
Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy owoce. Uważamy, by zalewa dokładnie pokrywała owoce. Przetwory pasteryzujemy przez 20 minut w gorącej kąpieli. Do spiżarni lub szafki przenosimy po pełnym przestudzeniu.
Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia i grzyby marynowane Ewy Wachowicz.