Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zrób póki jest sezon. Hitowe gruszki od siostry Anastazji
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.10.2024 22:00

Zrób póki jest sezon. Hitowe gruszki od siostry Anastazji

gruszki w occie
Fot. Facebook/Siostra Anastazja, Shutter/Shaiith

Gruszki w occie to klasyczne zestawienie z kategorii kuchni nietypowej. W swoim przepisie siostra Anastazja pokazuje kanoniczną postać tego przetworu. To idealna zakąska, którą można zajadać wprost ze słoika.

Gruszki w occie

Ta klasyczna polska zakąska pokazuje, jak niezwykłym produktem jest gruszka. Gruszki, niezwykły polski owoc, jak mało który inny (może oprócz śliwek) równie dobrze odnajduje się w wytrawnych kombinacjach, jak i w słodkich deserach. Zapewne stąd popularność gruszek w occie – kwaśnej zakąski, która świetnie komponuje się z gruszkową słodyczą.

Przepis siostry Anastazji, jak to często się zdarza, pokazuje te gruszki w klasycznej odsłonie. Korzenne przyprawy nadają im niezwykłego aromatu. Ważny jest też sposób, w jaki podbijamy ich smak – sokiem z cytryny.

gruszki w słoiku
fot. Canva
Polacy je kochają, a wielu nie powinno ich jeść. Ogórki kiszone mogą poważnie zaszkodzić

Gruszki w occie winnym

Siostra Anastazja przypomina, że do takich przetworów najlepiej używać octu winnego. Ten spirutysowy niesłusznie wciąż dominuje w naszej kuchni. Jest ostry w smaku i nie ma tego, co istotne – odpowiedniej głębi.

Składniki

  • 1 kg gruszek
  • Sok z 1 cytryny (50 ml)
  • ½ l octu winnego
  • 200 g cukru
  • Kilka goździków
  • Laska cynamonu

Gruszki siostry Anastazji

Gruszki obieramy i wykrawamy z nich gniazda nasienne. Do słoików najlepiej pakować je w ćwiartkach albo w ósemkach. Gruszki skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do zamarynowania.

Ocet zagotowujemy w garnku z ½ litra wody, cukrem i przyprawami. Do gotującej się zalewy wkładamy gruszki i gotujemy przez ok. 5 minut. Gruszki siostry Anastazji odstawiamy do przestudzenia.

Gruszki przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewę zagotowujemy i gorącą zalewamy owoce.  Uważamy, by zalewa dokładnie pokrywała owoce. Przetwory pasteryzujemy przez 20 minut w gorącej kąpieli. Do spiżarni lub szafki przenosimy po pełnym przestudzeniu.

Wypróbuj też przepisy na ciasto bez pieczenia i grzyby marynowane Ewy Wachowicz.

marynowane gruszki
fot. Canva