To najsmaczniejsza zupa z kurczakiem, jaką jadłem. Rozgrzewa lepiej niż rosół
Tajska kuchnia ma wiele przepysznych potraw do zaproponowania. W naszym kraju przyjęła się ona bardzo dobrze, a Polacy chętnie próbują tego typu dań. Wyróżniają się one przede wszystkim charakterystycznym smakiem i tym, że są zupełnie inne niż nasze polskie tradycyjne potrawy. Dlatego mamy do zaproponowania przepis na przepyszną tajską zupę z kurczakiem. Koniecznie musicie jej spróbować.
Historia kuchni tajskiej
Kuchnia tajska ma swoje korzenie oczywiście w Tajlandii i opiera się na unikatowych składnikach typowych dla tego regionu. Tajowie nie zamykali się na inne smaki, dlatego na ich kulinarne tradycje miały wpływ różne kultury. Między innymi była to kuchnia indyjska oraz północna kuchnia chińska.
Głównymi składnikami kuchni wywodzącej się z Tajlandii są ryż, makaron, liście limonki, mleko kokosowe, owoce morza czy też kurczak. Najważniejsze w tej kuchni jest połączenie różnego rodzaju smaków.
Zrobiłem na próbę sernik z jabłkami. Sposób przygotowania może zaskoczyćPrzepis na tajską zupę z kurczakiem
Tajska zupa z kurczakiem to zdecydowanie potrawa, której każdy fan tej kuchni powinien spróbować. Do jej przygotowania potrzebujemy następujących składników.
Składniki:
- 400 ml mleczka kokosowego
- 3 łyżeczki pasty Tom Kha
- 2 łyżki sosu rybnego
- 5 suszonych liści limonki kaffir
- 2 łyżki soku z limonki
- 200 g piersi z kurczaka
- 5 średnich pieczarek
- 100 ml wody
- 1 czerwona papryczka chili
- 1 szalotka
- 2 trawy cytrynowe (białe części)
- świeża kolendra do dekoracji
Jak przygotować tajską zupę z kurczakiem?
W pierwszej kolejności wlewamy do garnka wodę i mleczko kokosowe, a następnie zagotowujemy. Kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się zupy. Dodajemy pastę Tom Kha, sos rybny, a także trawę cytrynową w całości.
Następnie kroimy cebulę szalotkę w piórka, pieczarki na ćwiartki i dodajemy do zupy. Całość uzupełniamy liśćmi kaffiru oraz papryczką chilli. W kolejnym kroku dodajemy sok z limonki i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy przez 10 minut na wolnym ogniu.
W ostatniej części naszą potrawę dekorujemy kolendrą. Zupę możemy podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.
Sprawdź przepis na faworki z 1931 roku. Zobacz, jak zrobić gołąbki po żydowsku.