Uważaj robiąc schabowe, to najgorszy błąd. Dlatego kotlety stają się sztywne i twarde
![Kotlet schabowy z ziemniakami i surówkami](https://images.iberion.media/images/1920/Kotlet_schabowy_z_ziemniakami_i_surowkami_8eeb82a516.jpg)
Oto kilka wskazówek dotyczących przygotowania kotletów schabowych. Choć pozornie nie ma w tym nic trudnego, wiele z nich wychodzi dalekich od ideału. Przejrzyjmy więc listę zakazów i nakazów.
Po pierwsze: wybór mięsa na kotlety schabowe
Kotlety schabowe to takie, które przygotowujemy ze schabu środkowego. Najlepiej kupić kawałek i oczyścić z powięzi, a dopiero potem porcjować. Kotlety powinny mieć grubość 10-15 mm. Jeśli jednak – a tak jest najlepiej – uda się dostać mięso z kością, to rytm żeber narzuci grubość kotletów.
Przed przygotowaniem mięso rozbijamy pod przykryciem z folii. Zabezpieczy ona włókna przed uszkodzeniem. Młotek zaś sprawi, że będą one rozluźnione, a mięso zyska na lekkości. Warto przed przygotowaniem oprószyć mięso solą i pieprzem.
![podzielony schabowy](https://images.iberion.media/images/origin/schabowy3_00dd47c3be.jpg)
Krok drugi: panierowanie kotletów
Są zwolennicy marynowania kotletów przed panierowaniem i tacy, którzy tego nie robią. Jeśli marynować – to w mleku, kefirze albo maślance. W tych ostatnich, pod wpływem dwutlenku węgla i kwasów, mięso dodatkowo zyska na miękkości. Można użyć też np. gazowanej wody, również mającej kwaśny odczyn.
Dalsza część tekstu znajduje się pod filmem.
Jeśli chodzi o panierowanie, typowo sięgamy po mąkę, jajko i bułkę tartą. Jajko można jednak zastąpić jakimś innym klejącym czynnikiem – np. znów maślanką. Obtaczamy w bułce tartej dokładnie, lekko dociskając. Zamiast niej można użyć pokruszonych płatków kukurydzianych, grubszej panierki zwanej panko albo nawet kaszy jęczmiennej.
![Schab (1).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Schab_1_05323340a0.jpg)
Krok 3: smażenie mięsa
Mięso bardzo często wychodzi zbyt twarde, a przy tym niesmaczne, przez nieodpowiednie smażenie. Wybieramy więc tłuszcz o wysokim punkcie dymienia, jak smalec, masło klarowane czy olej rzepakowy. Rozgrzewamy go niezbyt mocno, by nie przypalić kotletów.
Przed ułożeniem mięsa na tłuszczu sprawdzamy małym kawałkiem, czy kotlet rzucony na patelnię od razu zaczyna się smażyć. W przeciwnym wypadku wypije za dużo tłuszczu. Kotlety nie mogą smażyć się za wolno, lecz także nie za szybko, w obu wypadkach wyjdą za twarde.
Wypróbuj też przepisy na surówkę z ogórków kiszonych i czekoladę dubajską.
![danie z kotletem](https://images.iberion.media/images/origin/schabowy2_be9bc5e621.jpg)
![Rozsmarowane mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_mielone_950db43448.jpg)
![kotlety schabowe](https://images.iberion.media/images/origin/schab1_38eeea4f4c.jpg)
![Bakalie](https://images.iberion.media/images/origin/Canva_930e891bc1.jpg)
![mrożone mięso](https://images.iberion.media/images/origin/mrozone_mieso_0c5a36ba7b.jpg)
![kotlet schabowy na talerzu](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety1_f26750e6fb.jpg)
![lubczyk](https://images.iberion.media/images/origin/lubczyk_22e56a81d1.jpg)
![folia](https://images.iberion.media/images/origin/folia_8338291a5b.jpg)
![Mysz w chlebie](https://images.iberion.media/images/origin/Mysz_w_chlebie_fd3a78de3b.jpg)
![Rosół](https://images.iberion.media/images/origin/Rosol_5992129faf.jpg)
![gotowanie jajek](https://images.iberion.media/images/origin/gotowanie_jajek_bcd015794e.jpg)
![kotlety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety1_8fea5e91a0.jpg)
![Apetyczny krojony baleron](https://images.iberion.media/images/origin/Baleron_dd0c55608a.jpg)
![Ogórki kiszone w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_kiszone_701ad0d4c4.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_98ce2e5cb7.jpg)
![Danie zrobione z mięsa mielonego i ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/Danie_1fec3d27a3.jpg)
![Alejka sklepowa w Biedronce](https://images.iberion.media/images/origin/Biedronka_b48df06a90.jpg)
![placki ziemniaczane](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_f2a76899b1.jpg)
![kamień w czajniku](https://images.iberion.media/images/origin/kamien_w_czajniku_d8b981e8a1.jpg)
![folia](https://images.iberion.media/images/origin/folia_8338291a5b.jpg)
![wyrośnięte ciasto drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_bd8c499821.jpg)
![Ziemniaki umieszczone w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/Ziemniaki_a226e66dab.jpg)
![kulki z alufolii](https://images.iberion.media/images/origin/sztuczka_kuchenna_25772afaaf.jpg)
![obieranie ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/obierki1_1e883c5db1.jpg)
![Mocno przypalony garnek](https://images.iberion.media/images/origin/Garnek_59cf725c20.jpg)
![Pasta do zębów, a w tle patelnia](https://images.iberion.media/images/origin/Pasta_do_zebow_05e468affc.jpg)
![ziemniaki](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_4a4b3d8fb5.jpg)
![Maciej Kurzajewski i mieszkanie](https://images.iberion.media/images/origin/Maciej_Kurzajewski_i_mieszkanie_eb7946c01e.png)
![Bratki](https://images.iberion.media/images/origin/Bratki_4_23924e8bce.jpg)
![Znamy zwycięzcę preselekcji do Eurowizji](https://images.iberion.media/images/origin/Justyna_Steczkowska_fot_Instagram_bec6b7c621.jpg)
![zabawki](https://images.iberion.media/images/origin/aa924e87ae81503e81c34fbce5767fda_5bdd852e3c.jpg)
![dominikana](https://images.iberion.media/images/origin/dominikana_4b4a5e0156.jpg)
![None](https://images.iberion.media/images/origin/dziecko_0727178c3f.jpg)
![trumna](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_85_8986ada74a.png)
![Leczenie może powodować raka](https://images.iberion.media/images/origin/chemioterapia_Freepik_3903d3bc91.jpg)
![cinkciarz](https://images.iberion.media/images/origin/pexels_tima_miroshnichenko_7567537_3f301f89a3.jpg)
![Pismo z ZUS](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_Szablony_Lelum_93_1209f70373.png)
![Pyszna zapiekanka umieszczona w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_1d17ad27f7.jpg)
![Pyszna zapiekanka umieszczona w ciemnym naczyniu](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_1d17ad27f7.jpg)