Smakosze.pl Przepisy Pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Placki będą jeszcze lepsze
Fot. Canva/Silva Jansen

Pokrój w kostkę i dodaj do ziemniaków. Placki będą jeszcze lepsze

20 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy twoja rodzina uwielbia placki ziemniaczane? Poznaj nowy przepis na ten przysmak i przygotuj je ze składnikiem, który zaskoczy twoich bliskich. Jednak kiedy spróbują placków w nowej wersji, będą nimi zachwyceni na tyle, że nie pomyślą o tych klasycznych.

Placki ziemniaczane odkryte na nowo

Nie od dziś wiadomo, że to, co dobrze znane, smakuje najlepiej. Czasami jednak nawet najsmaczniejsza klasyka potrafi się znudzić, a wtedy z pomocą przychodzą przepisy , dzięki którym w dania można tchnąć nowe smaki. Właśnie taki jest przepis na placki ziemniaczane , który prezentujemy w dalszej części tekstu.

Znane danie dzięki jednemu dodatkowy smakuje po prostu doskonale. Dlatego poznaj nasz sposób, a dowiesz się, co należy dodać do placków ziemniaczanych, aby wyszły jeszcze lepsze.

Ścieranie ziemniaków.jpg
Fot. Canva
Mało kto wie, jak i na czym smażyć łososia ze skórą. Ryba będzie idealnie soczysta

Placki ziemniaczane z jednym składnikiem

Choć to ziemniaki są głównym składnikiem placków, do masy na to danie warto dodać pokrojony w kostkę boczek. Składnik może dziwić, ale dzięki temu znane wszystkim danie ma lepszy smak i jest o wiele bardziej sycące. O tym, w jakich proporcjach łączyć ziemniaki z boczkiem dowiesz się, sprawdzając listę ze składnikami. Pamiętaj, aby żadnego z nich nie pomijać, a placki ziemniaczane wyjdą rewelacyjne.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 500 g wędzonego boczku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki
  • 2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • olej

Przepis na placki ziemniaczane z boczkiem

Ziemniaki oraz cebulę obierz. Dokładnie umyj warzywa, a następnie zetrzyj je na dużych oczkach tarki. Oba warzywa przełóż do miski i dodaj do nich mąkę oraz jajka. Wsyp także przyprawy i wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Boczek pokrój w małą kostkę i podsmaż na patelni. Następnie przestudź go i dodaj do masy ziemniaczanej. Ponownie wymieszaj składniki.

Na patelni rozgrzej olej. Za pomocą łyżki nakładaj masę i formuj z niej placki. Smaż je z dwóch stron, do momentu zarumienienia na brązowo. Gotowe placki ziemniaczane podawaj ze śmietaną, a obiad będzie należał do udanych.

Sprawdź także przepis na mizerię bez śmietany oraz dowiedz się, jaką rybę warto dodać do swojej diety .

boczek.jpg
Fot. Canva/JoeGough
Zrobiłem na próbę sernik z jabłkami. Sposób przygotowania może zaskoczyć
Najlepsze mięso na kotlety. Biją na głowę tradycyjne schabowe
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy