Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 20.01.2025 09:02

Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

naleśniki
Fot. Shutterstock

Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najstarszy przepis na naleśniki? Warto wiedzieć, że pochodzi on aż z 1860 roku. Danie zrobione według tej receptury nie ma sobie równych. Naleśniki smakują zarówno na słodko, jak i podane w wytrawny sposób. 

Naleśniki z tradycjami

Za naleśnikami przepadają całe pokolenia Polaków. Od kiedy przyrządza się to uwielbiane danie? Najstarszy przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Książką, w której znalazł się ten rewelacyjny przepis, nosi tytuł “365 obiadów”.

W najstarszym przepisie na naleśniki są składniki dobrze nam znane. Jednak ciasto naleśnikowe robi się z dodatkiem masła klarowanego. Na nim też smaży się naleśniki. Tak przyrządzona potrawa wychodzi pyszna, delikatna i złocista. Przepis na naleśniki  z 1860 roku prezentujemy poniżej.  

naleśniki
Fot. Canva/peredniankina
12 osób trafiło do szpitala. Wszystko przez skażone borówki z Polski

Jak zrobić naleśniki z najstarszego przepisu?

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła klarowanego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników zaczniemy od rozpuszczenia masła klarowanego w małym garnku. zostawiamy je do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli

Wlewamy też mleko i przestudzone masło klarowane. Dodajemy żółtka i składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy je z ciastem naleśnikowym. 

Naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś

Teraz naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Danie powinno uzyskać złoty kolor. Gotowe naleśniki możemy podać z owocami, twarożkiem i konfiturę. Będą smakowały też z wytrawnymi dodatkami. Dzięki temu najstarszemu przepisowi naleśniki wychodzą delikatne i złociste.

Dlatego warto wypróbować recepturę z 1860 roku w swojej kuchni. Naleśniki wyjdą pyszne, jak nigdy dotąd. Możemy podać je na śniadanie, obiad, czy kolacje. To danie niektórzy lubią jeść dosłownie na okrągło. Pisaliśmy o przepisie na pyszne faworki z 1931 roku. Polecaliśmy recepturę na kotlety z selera na obiad

naleśniki
Fot. Canva/baibaz

Źródło: smaker.pl