Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego
Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najstarszy przepis na naleśniki? Warto wiedzieć, że pochodzi on aż z 1860 roku. Danie zrobione według tej receptury nie ma sobie równych. Naleśniki smakują zarówno na słodko, jak i podane w wytrawny sposób.
Naleśniki z tradycjami
Za naleśnikami przepadają całe pokolenia Polaków. Od kiedy przyrządza się to uwielbiane danie? Najstarszy przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Książką, w której znalazł się ten rewelacyjny przepis, nosi tytuł “365 obiadów”.
W najstarszym przepisie na naleśniki są składniki dobrze nam znane. Jednak ciasto naleśnikowe robi się z dodatkiem masła klarowanego. Na nim też smaży się naleśniki. Tak przyrządzona potrawa wychodzi pyszna, delikatna i złocista. Przepis na naleśniki z 1860 roku prezentujemy poniżej.
12 osób trafiło do szpitala. Wszystko przez skażone borówki z PolskiJak zrobić naleśniki z najstarszego przepisu?
Składniki:
- 250 g mąki
- 250 ml mleka
- 30 g masła klarowanego
- 4 jajka
- szczypta soli
- masło klarowane do smażenia
Przygotowanie naleśników zaczniemy od rozpuszczenia masła klarowanego w małym garnku. zostawiamy je do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli.
Wlewamy też mleko i przestudzone masło klarowane. Dodajemy żółtka i składniki dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy je z ciastem naleśnikowym.
Naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś
Teraz naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Danie powinno uzyskać złoty kolor. Gotowe naleśniki możemy podać z owocami, twarożkiem i konfiturę. Będą smakowały też z wytrawnymi dodatkami. Dzięki temu najstarszemu przepisowi naleśniki wychodzą delikatne i złociste.
Dlatego warto wypróbować recepturę z 1860 roku w swojej kuchni. Naleśniki wyjdą pyszne, jak nigdy dotąd. Możemy podać je na śniadanie, obiad, czy kolacje. To danie niektórzy lubią jeść dosłownie na okrągło. Pisaliśmy o przepisie na pyszne faworki z 1931 roku. Polecaliśmy recepturę na kotlety z selera na obiad.
Źródło: smaker.pl