Łączę kapustę i ogórki. Ta zupa to prawdziwy hit
Takiej wersji ogórkowej jeszcze nie jedliście. To idealna propozycja na zimowe dni. Klasyczne danie kuchni polskiej trochę podrasowałam, dodając do niej kapustę. Musisz tego spróbować, smakuje genialnie.
Ogórkowa, czyli polski klasyk
Zupa ogórkowa ma charakterystyczny kwaśny smak, który nadają jej kiszonki. Jest nie tylko przepyszna, ale też bardzo zdrowa. Dlaczego warto jeść to danie? Zupa ogórkowa wspiera odporność zimą.
Podstawowym składnikiem ogórkowej są oczywiście ogórki kiszone, które zwierają bakterie kwasu mlekowego. Dzięki temu zupa doskonale wpływa na działanie naszych jelit, a także wspiera odporność. Pokaże Wam jak trochę odmienić klasyczną ogórkową. Wystarczy dodać jeden składnik, a na nowo zakochacie się w tej zupie.
Jak zrobić ogórkową trochę inaczej?
Klasyczna ogórkowa jest przepyszna, ale czasem warto też trochę poeksperymentować i coś pozmieniać. W tym wariancie zupy pojawia się jeszcze kapust. To naprawdę ciekawy wariant klasycznej ogórkowej.
Składniki:
- kości z kurczaka 30-40 dkg
- por 50 g
- seler korzeniowy 50 g
- marchewka 1 sztuka
- ziemniaki 4-5 sztuk
- kapusta pekińska ¼ dużej główki
- sól i pieprz
- ogórki kiszone 3 sztuki
Gotowanie zaczynam od przygotowania kości z kurczaka. Najpierw myję je i wsadzam do garnka. Zalewam 1,5 l wody i czekam, aż się zagotują. Teraz przyszedł czas, żeby zająć się warzywami.
Takiej ogórkowej jeszcze nie jedliście
Por, seler i marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki też obieram i kroję na grubą kostkę, a kapustę szatkuję. Warzywa lodują w garnku z kośćmi kurczaka. Kolejnym krokiem jest starcie ogórków na grubych oczkach.
Ogórki dodaję do zupy i doprawią ją solą oraz pieprzem. Na koniec doprowadzam do wrzenia i przepyszna ogórkowa gotowa. Ten wariant na pewno na dłużej zagości na stole. Ta zupa jest po prostu przepyszna.
Sprawdź też przepis na przepyszną sałatkę z kapusty pekińskiej.