Zdrowsza niż dorsz, a Polacy jej nie znają. Pyszna ryba z Bałtyku
Morze Bałtyckie to niepodważalnie kraina różnych ryb. Nie bez powodu jadąc w te rejony na wakacje, obowiązkowym punktem na liście wielu Polaków jest spróbowanie przyrządzanych tam smakołyków rybnych. Na jedną rybę należy zwrócić szczególną uwagę, gdyż jest niskokaloryczna, bogata w białko, a przy tym przepyszna. Niektórzy mylą ją z flądrą, natomiast ma ona swoje unikalne cechy. Koniecznie musisz jej spróbować.
Dlaczego warto jeść ryby?
Ryby są zdrowe. To nie podlega żadnej wątpliwości. Warto je spożywać, ponieważ mają wiele właściwości, które wspierają nasz organizm. Przede wszystkim ryby są źródłem białka. Dzięki takiemu rybnemu posiłkowi nie dopadnie nas szybko ponowny głód. Poza tym poprawia się nasza odporność. Ryby to również bogactwo witamin i składników mineralnych. Jedna szczególnie zwraca na siebie uwagę.
Połącz cebulę, kapustę i mięso mielone. Pyszny obiad dla całej rodzinyCzym jest Gładzica?
Mowa oczywiście o gładzicy. Jest to gatunek ryby flądrokształtnej z rodziny flądrowatych. Pewnie zastanawiacie się jak ją w takim razie rozpoznać? To bardzo proste. Gładzica wyróżnia się gładką skórą, a jej mięso charakteryzuje się tym, że jest bardziej delikatne i ma lekko słodkawy smak. Dodatkowo ma mniej ości, co na pewno będzie ułatwieniem podczas jej spożywania.
Jednak smak to nie jedyny atut gładzicy. Ta ryba to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jej chude mięso ma zaledwie 86 kcal/100 g. Mimo to dostarcza spore ilości białka oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. To czyni ją jedną z najzdrowszych ryb Bałtyku.
Gdzie można kupić gładzicę?
Zakup gładzicy możliwy jest w różnych sklepach rybnych, a jej ceny wahają się w granicach 100-120 zł/kg. Jeśli chodzi o jej zastosowania w kuchni, to możemy ją bez problemu upiec, usmażyć, ugotować czy też zaserwować w wersji grillowanej. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami, ale przede wszystkim należy uważać na ości. Mimo że może być ich mniej niż w pozostałych rybach, to i tak lepiej zachować ostrożność.
Zobacz, jaka zupa powstanie z połączenia kapusty i ogórków. Sprawdź przepis na pączki z nadzieniem pistacjowym.