Pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Tak pysznej zupy jarzynowej jeszcze nie jadłeś
Nie masz pomysłu na obiad? Może przygotuj pyszną i zdrową zupę jarzynową? Jednak nie taką, jak zwykle. Dodaj do niej to jedno warzywo i poczuj smak wiosny na talerzu. Wypróbuj koniecznie przepis na wyjątkowo pyszną zupę jarzynową.
Jedz zupę jarzynową, a wyjdzie Ci na zdrowie
Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. A szkoda, bo są sycące, pożywne i zdrowe. Można przygotować je w prosty sposób i dostarczyć sobie wielu witamin na talerzu . Warto pamiętać, że zupy sycą, ale przy tym nie tuczą. Porcja zupy jarzynowej to tylko 100 kcal. Te wzrosną, jeśli do zupy dodamy ziemniaki, makaron czy ryż, zagęścimy ją mąką czy wzbogacimy zasmażką.
W zupie łączymy różnorodne składniki - warzywa, mięsa, kasze. Dlatego to danie dostarcza nam wielu łatwo przyswajalnych witamin i innych składników odżywczych. Zwykle w zupie jarzynowej znajdziemy potas, fosfor, wapń i żelazo. Nie zabraknie też błonnika oraz dobrze przyswajalnego białka. Polecamy pyszną zupę jarzynową, która dzięki dodatkowi kalarepy zyskuje wyjątkowy, wiosenny smak.
Jak przygotować zupę jarzynową z kalarepą?
Składniki:
- 4 skrzydełka kurze
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 2 kalarepy
- 3 ziemniaki
- ½ kalafiora
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- ½ pęczka koperku
- 2 łyżeczki masła
Mięso myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka z zimną wodą i gotujemy na wolnym ogniu ok. 30 minut. Marchewkę i pietruszkę kroimy w kostkę lub plasterki, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Warzywa dodajemy do gotującego się mięsa i gotujemy ok. 5 minut. Kalarepę obieramy, kroimy w kostkę, a jej liście siekamy. Kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa dodajemy do zupy, wsypujemy trochę soli i gotujemy, aż będą miękkie.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy do niej masło, przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.
Kalarepa jest zdrowa, choć niedoceniana
Kalarepa jest wciąż zbyt rzadko wykorzystywana w kuchni. To pyszne warzywo jest niezwykle zdrowe i przypomina w smaku surową kapustę. Kalarepa jest niskokaloryczna i pełna błonnika. Ten z kolei reguluje pracę układu trawiennego. Oprócz tego kalarepa zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy, witaminy z grupy B i witaminę C.
Należy zaznaczyć, że w liściach znajduje się mnóstwo witamin. Są one jadalne i warto je wykorzystać podczas gotowania. Kalarepa nie uczula, dlatego można ją podawać dzieciom po 6. miesiącu życia. Jej jedzenie korzystnie wpływa na pracę mózgu, układu nerwowego i poprawia wzrok. Poza tym wzmacnia odporność i zapobiega niedokrwistości. Jedzmy ją na zdrowie, np. w wiosennej zupie jarzynowej. Podawaliśmy też przepis na barszcz Danuty Martyniuk. Radziliśmy też jak przechowywać rosół.