Smakosze.pl

canva/fermate

Jak przechowywać rosół, żeby nie skwaśniał? 1 metoda jest doskonała

22 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół często przygotowujemy w większych ilościach, tak by starczyło go na 2 dni. Zupa ta jednak wyjątkowo łatwo się psuje, o czym powinniśmy pamiętać zwłaszcza wiosną i latem. Na szczęście są sposoby, by temu przeciwdziałać. Najlepiej sprawdza się wekowanie.
 

Zamykanie rosołu w słoiku to dobry pomysł

Rosół nie będzie kwaśniał, jeśli zamkniecie go w słoiku na gorąco i w tej postaci wystudzicie, a następnie wstawicie do lodówki. Znany naszym babciom proces wekowania jest niezawodny, ale wymaga przestrzegania kilku reguł.

Przede wszystkim naczynia zastosowane do zamykania muszą być wcześniej wyparzone, a pokrywki nie mogą być zdeformowane czy zardzewiałe. Wieczko i słoik powinny być też dobrze spasowane. Tylko w takich pojemnikach przechowanie będzie skuteczne.

duffinki

Zapomnij o frytkach i pieczonych ziemniakach. Teraz królują duffinki

CZYTAJ DALEJ

Co jeszcze przedłuży świeżość rosołu?

Istnieją produkty, które mogę przyczynić się do szybszego psucia rosołu. Nawet jeśli nie planujecie zamykać dania w słoikach, dobrą praktyką będzie usuwanie z zupy cebuli i pora, a najlepiej wszystkich wrzucone jarzyny oraz mięso.

Zrobienie tego bezpośrednio po zakończeniu gotowania zminimalizuje ich wpływ na zachodzenie niepożądanych procesów. Oba produkty też można wykorzystać na wiele sposobów, więc nie warto z tym zwlekać.

Rosół można mrozić

Jeśli rosołu mamy naprawdę dużo, mrożenie jest świetnym sposobem przechowania go. Wystarczy podzielić danie na niewielkie porcje i umieścić w woreczkach strunowych lub specjalnych pojemnikach do mrożenia, pamiętając, żeby nie wypełniać ich po brzegi. Już zimne trzeba tylko włożyć do zamrażalnika, a smak zostanie z nami na długo.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na rosół. Spróbujcie koniecznie rozgrzewającej i przyjemnie pikantnej odsłony z ostrą papryką . Być może skusi was też pełen smaku rosół z lanymi kluskami .

Rosół w filiżance.png
canva/Foodphotographer_anet
Ogórki kiszone tradycyjne

Przepis na ogórki kiszone z 1895 roku do dziś nie ma sobie równych. Nie wymyślono lepszych proporcji

CZYTAJ DALEJ
małgorzata ostrowska-królikowska

Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >