Smakosze.pl

Canva / iaroshenko ; Michal Zebrowski / East News

Nikt nie robi barszczu jak Danuta Martyniuk. Ten składnik jest obowiązkowy

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kto by nie zjadł porcji aromatycznego i pożywnego barszczu ukraińskiego? Ta smaczna zupa nadaje się nie tylko na zimne jesienne wieczory. Warto cieszyć się nią przez cały okrągły rok. Jeśli wzorem Danuty Martyniuk dodamy do niej białą fasolę, wejdzie na zupełnie nowy kulinarny poziom.

Barszcz ukraiński to bogactwo smaku

Barszcz ukraiński jest bardzo treściwą zupą. Nie brak w nim sycących dodatków, jak mięso, czy ziemniaki. Do potrawy tej warto dodać też ugotowaną białą fasolę. Be tego składnika nie może obejść się przepis Danuty Martyniuk, żony słynnego artysty estradowego.

Danuta Martyniuk swoją recepturę ma z najlepszego źródła. Sposób podpowiedział jej znajomy pochodzący z Ukrainy. Takie źródło przepisu sprawia, że jego wykonanie musi zakończyć się sukcesem. Koniecznie sprawdźcie go we własnej kuchni.

lody w cukierni

Ekspertka wytknęła Polakom błąd w jedzeniu lodów. “Fatalne zachowanie”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Składniki:
  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondra
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • pół główki białek kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • świeża pietruszka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 l wody

Doskonały barszcz ukraiński od Danuty Martyniuk krok po kroku

Przygotuj wywar na barszcz ukraiński. Do garnka wlej wodę i włóż do niej mięso. Dodaj też włoszczyznę (poza marchewką), ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu.

Na patelnię wlej olej i podsmaż na tłuszczu pokrojonego cienko buraka z marchewką. Do składników dolej ocet. Całość smaż przez 15 minut, następnie dodaj też cebulę. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem.

W osobnym rondelku wymieszaj koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami wody. Po chwili dosyp też cukier. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia. Do podsmażonych warzyw na barszcz ukraiński dodaj doprawiony koncentrat

Fasolę na barszcz ukraiński ugotuj do miękkości w osobnym garnku. Kapustę posiekaj i dodaj do wywaru. Gotuj go przez kolejne 30 minut. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki.

Do garnka z barszczem ukraińskim dodaj warzywa z koncentratem, ziemniaki oraz fasolę. Zupę trzymaj na gazie jeszcze przez 45 minut. Po upływie tego czasu barszcz z przepisu Danuty Martyniuk gotowy jest do podania. Najlepiej smakuje z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany. Fasola jest doskonałą bazą na roślinny smalec . Żona Zenona dobrze wie, jak się robi najlepsze zrazy .

biała fasola.png
Canva / UNYKA

Źródło: haps

Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >