Smakosze.pl

Canva / iaroshenko ; Michal Zebrowski / East News

Nikt nie robi barszczu jak Danuta Martyniuk. Ten składnik jest obowiązkowy

23 Maja 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Kto by nie zjadł porcji aromatycznego i pożywnego barszczu ukraińskiego? Ta smaczna zupa nadaje się nie tylko na zimne jesienne wieczory. Warto cieszyć się nią przez cały okrągły rok. Jeśli wzorem Danuty Martyniuk dodamy do niej białą fasolę, wejdzie na zupełnie nowy kulinarny poziom.

Barszcz ukraiński to bogactwo smaku

Barszcz ukraiński jest bardzo treściwą zupą. Nie brak w nim sycących dodatków, jak mięso, czy ziemniaki. Do potrawy tej warto dodać też ugotowaną białą fasolę. Be tego składnika nie może obejść się przepis Danuty Martyniuk, żony słynnego artysty estradowego.

Danuta Martyniuk swoją recepturę ma z najlepszego źródła. Sposób podpowiedział jej znajomy pochodzący z Ukrainy. Takie źródło przepisu sprawia, że jego wykonanie musi zakończyć się sukcesem. Koniecznie sprawdźcie go we własnej kuchni.

lody w cukierni

Ekspertka wytknęła Polakom błąd w jedzeniu lodów. “Fatalne zachowanie”

CZYTAJ DALEJ

Przepis na barszcz ukraiński z fasolą

Składniki:
  • włoszczyzna
  • korpus kurzy
  • 100 g chudego szpondra
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • 4 buraki
  • 400 g ugotowanej białej fasoli
  • 4 ziemniaki
  • pół główki białek kapusty
  • sól
  • pieprz
  • 400 ml kwaśnej śmietany
  • świeża pietruszka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki octu
  • 3 łyżki cukru
  • mały koncentrat pomidorowy
  • 3 l wody

Doskonały barszcz ukraiński od Danuty Martyniuk krok po kroku

Przygotuj wywar na barszcz ukraiński. Do garnka wlej wodę i włóż do niej mięso. Dodaj też włoszczyznę (poza marchewką), ziele angielskie, liście laurowe oraz pieprz. Całość doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na niewielkim ogniu.

Na patelnię wlej olej i podsmaż na tłuszczu pokrojonego cienko buraka z marchewką. Do składników dolej ocet. Całość smaż przez 15 minut, następnie dodaj też cebulę. Wszystko dopraw do smaku solą i pieprzem.

W osobnym rondelku wymieszaj koncentrat pomidorowy z 3 łyżkami wody. Po chwili dosyp też cukier. Wymieszaj wszystko do rozpuszczenia. Do podsmażonych warzyw na barszcz ukraiński dodaj doprawiony koncentrat

Fasolę na barszcz ukraiński ugotuj do miękkości w osobnym garnku. Kapustę posiekaj i dodaj do wywaru. Gotuj go przez kolejne 30 minut. W międzyczasie obierz i pokrój ziemniaki.

Do garnka z barszczem ukraińskim dodaj warzywa z koncentratem, ziemniaki oraz fasolę. Zupę trzymaj na gazie jeszcze przez 45 minut. Po upływie tego czasu barszcz z przepisu Danuty Martyniuk gotowy jest do podania. Najlepiej smakuje z posiekaną natką pietruszki i kleksem kwaśnej śmietany. Fasola jest doskonałą bazą na roślinny smalec . Żona Zenona dobrze wie, jak się robi najlepsze zrazy .

biała fasola.png
Canva / UNYKA

Źródło: haps

Truskawki trzeba umyć

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki

CZYTAJ DALEJ
tort komunijny

Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >