Smakosze.pl Przepisy Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
fot. youtube.com/dolciveloci89

Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia

23 kwietnia 2024

Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.

Ciasto bez pieczenia

Pierwsze polskie truskawki pojawiły się w połowie kwietnia w dyskontach. Na razie są jeszcze na tyle drogie, że nie są zbyt wielką konkurencją wobec tych sprowadzanych z południa Europy. Ale wystarczy kilka ciepłych tygodni, by rozpoczął się doroczny wysyp tych pysznych, soczystych owoców .

Wkrótce więc będziemy ich mieć pod dostatkiem na tyle, że zamiast zajadać się nimi prosto z miski, będziemy mogli eksperymentować z przetworami i wypiekami . Warto spróbować tego przepisu na ekspresowe i niezwykle truskawkowe ciasto bez pieczenia.

ciasto truskawkowe
fot. youtube.com/dolciveloci89
Kupił za 60 zł schabowego giganta z przepisu Gessler. Nie uwierzysz, co znalazł pod panierką

Ciasto truskawkowe

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci veloci 89, gdzie użyty jest do masy na ciasto jogurt truskawkowy. Trudno jest jednak kupić taki produkt bez dodanego cukru i zagęstników. Można za to przygotować własny truskawkowy jogurt, mieszając gęsty skyr i zmiksowane truskawki , zwłaszcza te nie za ładne, których kilka zdarzy się w każdym kilogramie. Zmiksowane truskawki należy odcisnąć, a sok zachować np. do lemoniady .

Składniki

  • 250 g herbatników
  • 300 g dorodnych, nie przejrzałych truskawek
  • 300 g skyru
  • 50 g cukru pudru
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowujemy deser z truskawek

Opłukane truskawki kroimy na ćwiartki, a herbatniki drobno kruszymy. W misce mieszamy je na coś przypominającego sałatkę. Zalewamy jogurtem (może być wymieszany z kilkoma zmiksowanymi truskawkami ). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, żeby herbatniki zmiękły.

W misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na puszystą bitą śmietanę . Do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia przekładamy masę z herbatników i jogurtu i wyrównujemy dokładnie na całej powierzchni. Masę ubijamy lekko i pokrywamy bitą śmietaną. Powierzchnię tortu dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny . Po wyjęciu ciasto dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki.

Wypróbuj też przepisy na faszerowane pieczone jabłka i ciasto z kiwi .

wyrównywanie masy na cieście
fot. youtube.com/dolciveloci89
Wlewam ten składnik do wody z gotującymi się ziemniakami. Nie ciemnieją i mają lepszy smak
Dodaję ten składnik do naleśników zamiast mąki. Wychodzą o wiele lepsze
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy