Pokrusz herbatniki i wymieszaj z truskawkami. To moje ulubione ciasto bez pieczenia
Efektowne jak tort, a szybkie jak budyń z torebki – takie właśnie jest to truskawkowe ciasto bez pieczenia. Wykorzystuje tylko kilka składników, głównie gotowców, i jest niezwykle tanie – oczywiście pod warunkiem, że wykorzystujemy sezonowe, krajowe truskawki.
Ciasto bez pieczenia
Pierwsze polskie truskawki pojawiły się w połowie kwietnia w dyskontach. Na razie są jeszcze na tyle drogie, że nie są zbyt wielką konkurencją wobec tych sprowadzanych z południa Europy. Ale wystarczy kilka ciepłych tygodni, by rozpoczął się doroczny wysyp tych pysznych, soczystych owoców .
Wkrótce więc będziemy ich mieć pod dostatkiem na tyle, że zamiast zajadać się nimi prosto z miski, będziemy mogli eksperymentować z przetworami i wypiekami . Warto spróbować tego przepisu na ekspresowe i niezwykle truskawkowe ciasto bez pieczenia.
Ciasto truskawkowe
Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału Dolci veloci 89, gdzie użyty jest do masy na ciasto jogurt truskawkowy. Trudno jest jednak kupić taki produkt bez dodanego cukru i zagęstników. Można za to przygotować własny truskawkowy jogurt, mieszając gęsty skyr i zmiksowane truskawki , zwłaszcza te nie za ładne, których kilka zdarzy się w każdym kilogramie. Zmiksowane truskawki należy odcisnąć, a sok zachować np. do lemoniady .
Składniki
- 250 g herbatników
- 300 g dorodnych, nie przejrzałych truskawek
- 300 g skyru
- 50 g cukru pudru
- 200 ml śmietany kremówki
Przygotowujemy deser z truskawek
Opłukane truskawki kroimy na ćwiartki, a herbatniki drobno kruszymy. W misce mieszamy je na coś przypominającego sałatkę. Zalewamy jogurtem (może być wymieszany z kilkoma zmiksowanymi truskawkami ). Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 20 minut, żeby herbatniki zmiękły.
W misce miksujemy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem na puszystą bitą śmietanę . Do formy wyłożonej od spodu papierem do pieczenia przekładamy masę z herbatników i jogurtu i wyrównujemy dokładnie na całej powierzchni. Masę ubijamy lekko i pokrywamy bitą śmietaną. Powierzchnię tortu dokładnie wyrównujemy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny . Po wyjęciu ciasto dekorujemy truskawkami pokrojonymi w plasterki.
Wypróbuj też przepisy na faszerowane pieczone jabłka i ciasto z kiwi .