Smakosze.pl Produkty Polacy jedzą go na śniadanie, a to najgorszy rodzaj sera. Dietetyczka ostrzega
Fot. Shutterstock/Tokariev Dmytro

Polacy jedzą go na śniadanie, a to najgorszy rodzaj sera. Dietetyczka ostrzega

16 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie każdy ser jest tak samo zdrowy i pełnowartościowy. Na rynku dostępne są produkty o ubogich składnikach i wartościach odżywczych. Znana dietetyczka radzi, jakich rodzajów tego produktu unikać i czym kierować się przy wyborze sera.

Ser serowi nierówny

Ser , według badań statystycznych, jest spożywany przez ponad 80 procent Polaków. W dodatku przeciętny obywatel naszego kraju zjada aż 13 kilogramów tego produktu rocznie. Pomimo olbrzymiej popularności podczas zakupów wciąż nie umiemy wybrać najlepszego sera.

I wcale nie chodzi tutaj o smak, pochodzenie, czas dojrzewania, czy też o to, z jakiego mleka zrobiony jest dany ser. Istotny jest przede wszystkim odpowiedni skład i zawarte w nim wartości odżywcze. Uwagę na to zwraca ceniona dietetyczka.

sery.jpg
Fot. Canva/fotokris
Ułóż śliwki i zalej tą masą. Idealne ciasto zrobisz na patelni, prościej się nie da

Ten ser jest najgorszy

Anna Jedrej jest dietetyczką, która w mediach społecznościowych radzi internautom, jakie produkty są zdrowe, a których lepiej unikać. Jakiś czas temu umieściła na swoim Instagramie film, w którym wyjaśnia, jakiego sera należy unikać.

Okazał się nim, wciąż popularny w naszym kraju, ser topiony. Niska cena, a dla wielu także smak sprawia, że ten produkt trafia do naszej lodówki. Ekspertka wyjaśniła także, dlaczego nie powinniśmy go kupować.

Choć kuszą swoją konsystencją, są o wiele uboższe w składniki odżywcze niż naturalne sery, a pełne sztucznych dodatków, soli, konserwantów i tłuszczów niskiej jakości - wyjaśnia dietetyczka.

Dlaczego ser topiony jest niezdrowy?

Dietetyczka w swojej opinii nie jest gołosłowna i podaje także konkretne argumenty. Wyjaśnia, że ser topiony powstaje ze znikomej ilości naturalnego sera. W jego składzie znajdują się przede wszystkim tłuszcze trans oraz utwardzacze. W dodatku użyte do produkcji topniki mogą zaburzać prace jelit. Ponadto taki ser bogaty jest w fosforany, a te zaburzają wchłanianie składników mineralnych typu - wapń, żelazo.

Unikajcie ich, a już na pewno nie podawajcie małym dzieciom - apeluje Jedrej.

Jak widzisz, taki ser jest bardzo szkodliwy i należy go unikać. Nie daj się kusić niską ceną, bo istotniejsze jest zdrowie i poprawne funkcjonowanie organizmu.

Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To najlepsza okazja na upieczenie własnego bochenka
Lidl wycofuje ze sklepów popularną mąkę. Wykryto toksyny zagrażające zdrowiu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy