Dziś obchodzimy Światowy Dzień Chleba. To najlepsza okazja na upieczenie własnego bochenka
Oto prosty przepis na jasny chleb pieczony w dużej formie. Drożdżowy wypiek smakuje idealnie. Nic dziwnego, że chleb jest jednym z najbardziej symbolicznych wypieków na świecie. Dziś właśnie, 16 października obchodzony jest Światowy Dzień Chleba.
Chleb z naczynia
W większości domów chleba nie piecze się dziś w ogóle. Rzeczywiście, patrząc na wiele przepisów, jest to zrozumiałe. Chleb może być czaso- i pracochłonny, mało tolerancyjny dla błędów i odejścia od przepisu.
Może, ale wcale nie musi. Jak pokazuje ta receptura i wiele doświadczeń, nie trzeba być zawodowym piekarzem, by przygotować doskonały chleb, który z powodzeniem będzie konkurował z tymi piekarnianymi. Warto więc sięgnąć po taki przepis zwłaszcza w Światowy Dzień Chleba.
Taką niezwykłą sałatkę zrobię na Wszystkich Świętych. Podana w makaronie zachwyci gościChleb na światowy dzień chleba
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Przepiski. Chleb pieczony jest tam w naczyniu żaroodpornym. Jeszcze lepiej sprawdzi się garnek, nawet żeliwny lub inny o grubym dnie. Dobrze jest rozgrzewać go razem z piekarnikiem, a uformowany bochenek wkładać do gorącego, jednak kiedy używamy naczynia żaroodpornego, nie jest to konieczne.
Składniki
- 800 g mąki pszennej typu 720
- 2 łyżeczki soli
- 2 torebki drożdży instant
- 1 łyżeczka cukru
Domowy chleb
W naczyniu odmierzamy 600 ml letniej wody. Do miseczki wsypujemy drożdże, dwie łyżki mąki i cukier i zalewamy częścią wody. Odstawiamy, aż drożdże ruszą.
Po 10 minutach dolewamy resztę wody, przesiewamy mąkę i solimy. Chleb zagniatamy robotem z końcówką do ciasta przez kilka minut. Nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Kiedy chleb urośnie, wyjmujemy go z miski na dobrze oprószoną mąką stolnicę. Składamy go kilka razy, sięgając po brzegi i zawijając do środka. W ten sposób formujemy bochenek.
Chleb wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Wstawiamy do piekarnika, wrzucając na blachę dwie-trzy kostki lodu albo nalewając 100 ml wody. Po 10 minutach przykrywamy naczynie i pieczemy przez 30 minut. Następnie obniżamy temperaturę do 180 stopni, z powrotem zdejmujemy pokrywkę i wypiekamy przez kolejne 30 minut, aż chleb będzie rumiany.
Wypróbuj też przepisy na gołąbki z grzybami i ciastka bez wyrabiania.