Smakosze.pl Produkty Polacy kupują czereśnie na sztuki. Ich cena przyprawia wciąż o zawrót głowy
canva/ernstboese

Polacy kupują czereśnie na sztuki. Ich cena przyprawia wciąż o zawrót głowy

24 maja 2023

Czereśnie wciąż są drogie. Niektórzy decydują się kupować je na sztuki, by skosztować, choć odrobinę tego rarytasu. Wybór przy cenie na poziomie 100 zł/kg niespecjalnie zaskakuje. Sprawdziliśmy, czy jest szansa na poprawę sytuacji.

Drogie czereśnie w maju

Kupowanie niewielkich ilości czereśni zdaje się nowym „trendem”. Wyjątkowe drogie owoce wciąż jeszcze pochodzą z importu, ale ich cena jest zatrważająca. Jak donosi Wprost, w Warszawie za owoc zapłacić należy od 100 do nawet 160 złotych.

Choć do rekordów cenowych z minionego sezonu, gdy czereśnie kosztowały nawet o 100 zł więcej, daleko, amatorzy słodkiego owocu czekają na obniżki. Zakup garstki produktu, który ma to czekanie umilić, jest zrozumiały.

Restauracja odmówiła obsłużenia matki z dwójką dzieci. Powód nie mieści się w głowie

Sezon na czereśnie startuje w czerwcu

Wysoka cena czereśni nie będzie aż tak szokująca, gdy spojrzy się na kalendarz warzyw i owoców. W Polsce początek sezonu na ten owoc przyda w czerwcu i kupowane wcześniej sztuki nie pochodzą z rodzimych upraw. To jedna z przyczyn wyższej ceny w maju.

Jednak ten rok może nie być kolorowy. Branżowe media zdradzają, że wielu sadowników nie zadbało o odpowiednie zabezpieczenie sadzonek i podczas wiosennych przymrozków doszło do utraty 40-60% uprawy czereśni. Z pewnością w płynie to na dostępność, a zatem i na cenę.

Jak drogie będą czereśnie?

Jeden z rozmówców Wprostu, który zajmuje się sprzedażą warzyw i owoców, twierdzi, że już niebawem czereśnie będą dostępne w bardziej przystępnej cenie tj. za 30–50 zł/kg. Smakosze, którzy nie wyobrażają sobie bez nich lata, z pewnością liczą na taki scenariusz.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na przysmaki z czereśni. Spróbujcie koniecznie smakowitego ciasta z ich dodatkiem. Być może skusi was też sprawdzony patent na marynowaną odsłonę owocu .

Czereśnie stanieją.png
canva/Stieglitz

Źródło: innpoland

Wymieszała wodę z sodą i dwoma innymi składnikami i wrzuciła do niej truskawki. Efekt rozkłada na łopatki
Pokazała, co jadła na komunii. Padł bezlitosny komentarz „Smutny widok”
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy