Smakosze.pl Porady Polacy notorycznie popełniają ten błąd. Ryba traci wszystkie wartości odżywcze
Fot. Canva/Lubmila Zavialova

Polacy notorycznie popełniają ten błąd. Ryba traci wszystkie wartości odżywcze

14 marca 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Mrożona ryba to świetna alternatywa i sposób na szybki oraz tani obiad. Choć jej przygotowanie jest łatwiejsze, podczas przyrządzania wkrada się jeden błąd, który psuje smak, eliminuje wartości odżywcze, a w dodatku niszczy strukturę ryby. Dowiedz się, jak temu zapobiec, a także poznaj właściwy sposób przygotowania mrożonej ryby na obiad.

Mrożona ryb tak samo cenna jak świeża

W diecie każdego z nas powinny znaleźć się ryby. Są najlepszym źródłem kwasów omega-3, białka i kilku innych składników odżywczych, które wspomagają pracę organizmu. Wśród konsumentów panuje błędne przekonanie, że to, co najlepsze znajduje się tylko w świeżych rybach. Tymczasem okazuje się, że warto zwrócić również uwagę na ryby mrożone.

Są tak samo cenne dla naszej diety , a w dodatku, są łatwiejsze w przygotowaniu, bo nie wymagają dodatkowego czyszczenia. Atutem tych produktów jest również to, że są dostępne przez cały rok i można zakupić je w dobrej cenie.

Niestety, nie wszyscy wiedzą, jak odpowiednio przygotować rybę , a przez to traci ona nie tylko smak, ale i wartości odżywcze. Odpowiedzialny jest za to jeden powszechny błąd, który sprawia także, że ryba po usmażeniu rozpada się i nie jest tak chrupiąca, jak powinna.

morózna ry.jpg
Fot. Canva
Piątkowe rabaty w Biedronce. Dziś od razu naliczają się przy kasie

Ten błąd niszczy rybę

Przygotowanie obiadu z mrożonej ryby musi rozpocząć się od jej rozmrożenia. To właśnie wtedy pojawia się błąd, który sprawia, że ryba staje się wodnista, traci jędrność i wszystkie wartości odżywcze. Wszystko przez niewłaściwy sposób rozmrażania ryby. Wiele kucharek i kucharzy rozmraża rybę w zimnej wodzie i o ile sposób sprawdza się w wypadku mięsa, o tyle w wypadku ryby w ogóle nie powinien być stosowany. Traci ona wtedy smak oraz cenne wartości.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Najlepszym sposobem na rozmrożenie ryby, jest umieszczenia jej w sitku postawionym na talerzu, a następnie włożenie do lodówki. Dzięki temu mięso ryby odtaje zdecydowanie wolniej, a nadmiar wody powoli spłynie, dzięki czemu ryba zachowa to, co cenne, a zmianie nie ulegnie również konsystencja.

smażenie ry.jpg
Fot. Canva

Jak przygotować mrożoną rybę na obiad?

Wiesz już, jak poprawnie rozmrozić rybę, więc koniecznie musisz dowiedzieć się także, jak taką rybę przygotować. Smażenie przebiega niego inaczej niż w wypadku świeżej ryby i trzeba przestrzegać kilku zasad, aby przygotowany posiłek był smaczny.

Zanim przystąpisz do smażenia, rybę dokładnie osusz za pomocą ręcznika papierowego. Następnie obtocz rybę w jajku i mące pszennej. Dzięki temu będzie miała idealnie złocistą panierkę.

Na patelni rozgrzej tłuszcz. Świetnie sprawdzi się do tego olej rzepakowy, masło klarowane oraz oliwa z oliwek. Następnie na patelnię przełóż kawałki ryby w panierce. Smaż je po około 3-5 minut na stronę, do momentu zarumienienia na złoty kolor. Usmażoną rybę osusz z nadmiaru tłuszczu, a następnie podawaj ją na obiad z ulubionymi dodatkami.

Sprawdź także, jaka ryba jest najlepsza oraz wypróbuj przepis na piątkowy obiad .

danie z ryby.jpg
Fot. Canva
Okrzyknięto ją „królewską rybą”. Jest idealna dla seniorów, wspiera kości i serce
Taką zapiekankę robię na obiad w piątek. Smakuje lepiej niż mięso
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy