Zagotuj jajka i chwyć za trzepaczkę. Jaka szkoda, że dopiero teraz poznałem ten trik

Jajka to uniwersalny produkt spożywczy, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Jest to składnik wielu dań, zarówno tych przygotowywanych na słono, jak i na słodko. Ponadto jajka mogą tworzyć swoją własną przekąskę, między innymi jajecznicę. Jako że produkt ten jest tak powszechny, warto znać kilka trików z ich wykorzystaniem, które na pewno przydadzą się w kuchni.
Jajka uniwersalnym produktem
Jajka są bardzo popularne nie tylko w Polsce, ale i na świecie. Są składnikiem ogromnej ilości potraw, które idealnie nadadzą się na każdą porę dnia. Na śniadanie możemy przygotować jajecznicę z dodatkami lub bez. Ewentualnie świetną opcją jest również omlet lub smażony chleb maczany w jajku. Obiad to oczywiście sadzone z pysznymi ziemniaczkami i surówką. Natomiast kolacją mogą być tortille z wykorzystaniem jajek, sera i szynki.

Możliwości jest naprawdę sporo, jednak dzisiaj przychodzimy z troszkę inną propozycją. Mianowicie przedstawiamy Wam kilka ciekawych trików, które z pewnością ułatwią Wam gotowanie.
Łapię za jajka i owijam folią aluminiową. Nigdy nie widziałem piękniejszych pisanekKolejne triki z wykorzystaniem jajek
Okazuje się, że bez gotowania się nie obejdzie. Na początku mamy do zaproponowania trik na świetne, szybkie, a do tego rozpływające się w ustach śniadanie w postaci smażonych jajek. Najpierw wszystko robimy tak jak zawsze. Wyciągamy jajka z lodówki, sprawdzamy, czy są dobre i świeże. Następnie wbijamy na patelnię. I teraz kluczowa rzecz. W kolejnym kroku wlewamy na patelnię dosłownie odrobinę wody i chwilę smażymy. Po chwili przewracamy jajka na drugą stronę i kontynuujemy proces smażenia.
Taki patent sprawi, że po przekrojeniu żółtko swobodnie wypłynie, co zdecydowanie podbije smak całej przekąski.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak umiejętnie wyjąc ugotowane jajka z garnka?
Kolejnym patentem, który warto znać, jest sposób na oddzielenie białka od żółtka. Często ludzie główkują jak to umiejętnie zrobić, aby mimo wszystko było to dokładne. Okazuje się, że jest to banalnie proste i może nam w tym pomóc zwykłe sitko. Wystarczy, że pod wspomnianym sitkiem umieścimy szklankę i rozbijemy jajko. Całe białko spłynie przez sitko do naczynia, natomiast białko zostanie.

Innym ciekawym trikiem jest pomysł na wyjęcie jajek z gotującej się wody. Oczywiście można to zrobić za pomocą łyżki, lecz bywa tak, że jest to dość problematyczne. Jak się okazuje, inny przedmiot, z pomocą którego możemy to zrobić, również znajduje się w naszej kuchni. Wystarczy, że sięgniemy po trzepaczkę kuchenną i starannie naciśniemy ją na jajko. Dzięki temu bez problemu wsunie się ono do środka trzepaczki. Do tego nie będziemy musieli się martwić, że z niej wypadnie.

Sprawdź przepis na pyszne kluski z czasów PRL. Zobacz, jak zrobić pyszny farsz do jajek.



































