Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie
Ta kawa pojawiła się 20 lat temu na światowym rynku i od tej pory każdy z nas kojarzy ją z jesienną aurą. Mowa oczywiście o Pumpkin Spice Latte. Kawa, która stała się symbolem jesieni jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Mało kto jednak wie, że ma też ciemną stronę. Uwielbiany napój niszczy zdrowie.
Pumpkin Spice Latte jest hitem jesieni
Pumpkin Spice Latte to kawa , której nikomu nie trzeba przedstawiać. Shot kawowy, ciepłe mleko, korzenne przyprawy i dyniowy syrop. Pumpkin Spice Latte jest już w stałej, sezonowej ofercie Starbucksa, jednak możemy dostać ją również w innych kawiarniach.
O ile kawa z przyprawami korzennymi, jak imbir, goździki, cynamon, czy kardamon jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, tak nieco inaczej wygląda już sprawa innych składników uwielbianego napoju. W Pumpkin Spice Latte mamy dodatkowo bitą śmietanę, karmel, a także syrop dyniowy.
Lepiej nie pij jej codziennie. Jest bombą kaloryczną
Średniej wielkości Pumpkin Spice Latte ma około 390 kalorii i aż 50 gramów cukru. Dla porównania, dzienne zapotrzebowanie na cukier u osoby dorosłej wynosi 25 gramów. Jedna kawa dwukrotnie przekracza więc normę, nie mówiąc już o kaloryczności.
Kawa jest bardzo smaczna i jeśli wypijemy ją raz na jakiś czas, to nam nie zaszkodzi. Gorzej, jeśli Pumpkin Spice Latte na stałe zagości w naszym jesiennym menu. Co nam grozi? Bardzo szybkie przybieranie na wadze, a co za tym idzie - otyłość, cukrzyca, miażdżyca, zawał.
Sezonową kawę warto przygotować w domu. Będzie zdecydowanie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim pozbawiona ogromnej ilości cukru, który po prostu niszczy nasze zdrowie.
Jak przygotować Pumpkin Spice Latte w domu?
Do przygotowania jesiennej kawy potrzebujesz 2 łyżek puree z dyni, mleka 0,5% tłuszczu, przypraw korzennych i kawy. Jeśli lubisz słodkie napoje, wykorzystaj niewielką ilość syrop z agawy lub postaw na słodzik typu stewia bądź ksylitol.
Przygotowane puree z dyni przełóż do rondelka i wlej szklankę mleka. W razie potrzeby dodaj słodzik lub syrop z agawy. Mieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj ulubione przyprawy korzenne. Osobiście polecam kardamon i cynamon. Wymieszane z dodatkami mleko przecedź przez sito i przelej do kubka, a następnie wlej espresso. Zdrowa Pumpkin Latte gotowa.
Dowiedz się również, jaka herbata z PRL-u opóźnia starzenie, a także, dlaczego warto dodać do kefiru gałkę muszkatołową.