Smakosze.pl Dieta Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie
Fot. Shutter/Chokniti-Studio

Polacy piją ją jesienią i sami sobie szkodzą. Uwielbiana, sezonowa kawa niszczy zdrowie

16 listopada 2024
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Ta kawa pojawiła się 20 lat temu na światowym rynku i od tej pory każdy z nas kojarzy ją z jesienną aurą. Mowa oczywiście o Pumpkin Spice Latte. Kawa, która stała się symbolem jesieni jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Mało kto jednak wie, że ma też ciemną stronę. Uwielbiany napój niszczy zdrowie.

Pumpkin Spice Latte jest hitem jesieni

Pumpkin Spice Latte to kawa , której nikomu nie trzeba przedstawiać. Shot kawowy, ciepłe mleko, korzenne przyprawy i dyniowy syrop. Pumpkin Spice Latte jest już w stałej, sezonowej ofercie Starbucksa, jednak możemy dostać ją również w innych kawiarniach.

O ile kawa z przyprawami korzennymi, jak imbir, goździki, cynamon, czy kardamon jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa, tak nieco inaczej wygląda już sprawa innych składników uwielbianego napoju. W Pumpkin Spice Latte mamy dodatkowo bitą śmietanę, karmel, a także syrop dyniowy.

pumpkin spice latte.jpg
Fot. Canva/Veselova Elena
Bez miksowania, ucierania i zagniatania. Szarlotka 3 szklanki to hit w moim domu

Lepiej nie pij jej codziennie. Jest bombą kaloryczną

Średniej wielkości Pumpkin Spice Latte ma około 390 kalorii i aż 50 gramów cukru. Dla porównania, dzienne zapotrzebowanie na cukier u osoby dorosłej wynosi 25 gramów. Jedna kawa dwukrotnie przekracza więc normę, nie mówiąc już o kaloryczności.

Kawa jest bardzo smaczna i jeśli wypijemy ją raz na jakiś czas, to nam nie zaszkodzi. Gorzej, jeśli Pumpkin Spice Latte na stałe zagości w naszym jesiennym menu. Co nam grozi? Bardzo szybkie przybieranie na wadze, a co za tym idzie - otyłość, cukrzyca, miażdżyca, zawał.

Sezonową kawę warto przygotować w domu. Będzie zdecydowanie zdrowsza, mniej kaloryczna i przede wszystkim pozbawiona ogromnej ilości cukru, który po prostu niszczy nasze zdrowie.

Jak przygotować Pumpkin Spice Latte w domu?

Do przygotowania jesiennej kawy potrzebujesz 2 łyżek puree z dyni, mleka 0,5% tłuszczu, przypraw korzennych i kawy. Jeśli lubisz słodkie napoje, wykorzystaj niewielką ilość syrop z agawy lub postaw na słodzik typu stewia bądź ksylitol.

Przygotowane puree z dyni przełóż do rondelka i wlej szklankę mleka. W razie potrzeby dodaj słodzik lub syrop z agawy. Mieszaj i gotuj przez kilka minut. Dodaj ulubione przyprawy korzenne. Osobiście polecam kardamon i cynamon. Wymieszane z dodatkami mleko przecedź przez sito i przelej do kubka, a następnie wlej espresso. Zdrowa Pumpkin Latte gotowa.

Dowiedz się również, jaka herbata z PRL-u opóźnia starzenie, a także, dlaczego warto dodać do kefiru gałkę muszkatołową.

pumpkin spice latte.jpg
Fot. Canva
Kupiłeś ten produkt, od razu go wyrzuć. Sanepid przestrzega przed skażoną partią jaj
Strzelczyk robi najlepszą karkówkę na świecie. Nie do wiary, co dolewa do garnka
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy