Smakosze.pl Porady Polacy zupełnie zapomnieli o tej roślinie. Można zrobić z niej zupę lepszą niż szczawiowa
Fot. YouTube/luczaj100

Polacy zupełnie zapomnieli o tej roślinie. Można zrobić z niej zupę lepszą niż szczawiowa

28 kwietnia 2024

Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.

Lebioda pełna zdrowia

Być może wielu z was widziało lebiodę na podwórkach, nieużytkach czy w zdziczałych ogrodach. Ta roślina jest chwastem, ale pełnym dobra. Nieduże delikatne listki zawierają witaminy : C, A, K i B. Oprócz tego lebioda, czyli inaczej komosa biała pełna jest żelaza, potasu, wapnia i fosforu . Niewielkie krzaczki kryją w sobie dobroczynne działanie.

Lebioda świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, działa jak naturalny antybiotyk, a nawet wspomaga odchudzanie . Do tego podkręca przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę układu krwionośnego . Więcej o tej roślinie dowiesz się z kanału YouTube Łukasz Łuczaj- Rośliny Jadalne i Dziki Ogród.

lebioda
Fot. YouTube/luczaj100
Kładę czekoladę i zalewam ją ciastem. Moja rodzina szaleje za tym deserem

Jak smakuje lebioda?

Lebioda ma przyjemny świeży smak, jest delikatna i przypomina nieco szpinak. Zwykle lebiodę zbiera się pod koniec maja. Warto zrywać same czubki z rośliny. Takie liście są mięciutkie. Należy pamiętać, by je obgotować dosłownie 1 minutę, potem odlać wodę i potem można już smażyć lub po prostu jeść.

Najpierw obgotowuje się, bo jedzenie lebiody na surowo może być toksyczne. W ten sposób pozbywamy się szczawianów i saponin. Można lebiodę przyrządzić jak szpinak, dodać ją do zapiekanek, zup, sosów, pierogów . Jednak my proponujemy przepis na zupę z lebiody. Przypomina trochę też szczawiową, ale wiele osób twierdzi, że jest od niej dużo lepsza.

Jak zrobić zupę z lebiody?

Składniki:

  • 4 garście świeżej lebiody
  • 1 litr bulionu
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka chrzanu
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie zupy zacznij od przebrania, umycia i posiekania lebiody. Przelej ją wrzątkiem, wrzuć na patelnię i duś kilka minut na oliwie . Marchew i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości. Dołóż podduszoną lebiodę i gotuj jeszcze 10 minut.

W miseczce wymieszaj śmietanę, z chrzanem i mąką. Mieszanką zabiel zupę i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj koperek . Możesz podawać z jajkiem na twardo. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny sos z 3 składników do kapusty. Podawaliśmy też sposób na gołąbki bez zawijania.

lebioda
Fot. YouTube/luczaj100

Źródło: mojegotowanie.pl, YouTube/luczaj100

Zdjęcia: screen YouTube/luczaj100

Najsłynniejszy ser świata ma dziś swoje święto. Tak wypowiada się o nim prawdziwy ekspert
Do jajecznicy dodaję ten banalny składnik. Kto raz jej spróbuje, ten sam zaczyna tak robić
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy