Polacy zupełnie zapomnieli o tej roślinie. Można zrobić z niej zupę lepszą niż szczawiowa
Wiele osób zrywa liście szczawiu i robi z nich smaczną zupę. Jednak warto sięgnąć też po inną delikatną roślinę o niewielkich liściach. Stała się już nieco zapomniana, ale niesłusznie, bo jest zdrowa, pełna witamin i oczyszcza organizm z toksyn. Ugotujesz z jej listków zupę dużo lepszą od szczawiowej.
Lebioda pełna zdrowia
Być może wielu z was widziało lebiodę na podwórkach, nieużytkach czy w zdziczałych ogrodach. Ta roślina jest chwastem, ale pełnym dobra. Nieduże delikatne listki zawierają witaminy : C, A, K i B. Oprócz tego lebioda, czyli inaczej komosa biała pełna jest żelaza, potasu, wapnia i fosforu . Niewielkie krzaczki kryją w sobie dobroczynne działanie.
Lebioda świetnie oczyszcza organizm z toksyn, wzmacnia odporność, działa jak naturalny antybiotyk, a nawet wspomaga odchudzanie . Do tego podkręca przemianę materii, reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę układu krwionośnego . Więcej o tej roślinie dowiesz się z kanału YouTube Łukasz Łuczaj- Rośliny Jadalne i Dziki Ogród.
Jak smakuje lebioda?
Lebioda ma przyjemny świeży smak, jest delikatna i przypomina nieco szpinak. Zwykle lebiodę zbiera się pod koniec maja. Warto zrywać same czubki z rośliny. Takie liście są mięciutkie. Należy pamiętać, by je obgotować dosłownie 1 minutę, potem odlać wodę i potem można już smażyć lub po prostu jeść.
Najpierw obgotowuje się, bo jedzenie lebiody na surowo może być toksyczne. W ten sposób pozbywamy się szczawianów i saponin. Można lebiodę przyrządzić jak szpinak, dodać ją do zapiekanek, zup, sosów, pierogów . Jednak my proponujemy przepis na zupę z lebiody. Przypomina trochę też szczawiową, ale wiele osób twierdzi, że jest od niej dużo lepsza.
Jak zrobić zupę z lebiody?
Składniki:
- 4 garście świeżej lebiody
- 1 litr bulionu
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka chrzanu
- pęczek koperku
- 2 łyżki oliwy
Przygotowanie zupy zacznij od przebrania, umycia i posiekania lebiody. Przelej ją wrzątkiem, wrzuć na patelnię i duś kilka minut na oliwie . Marchew i ziemniaki pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć do bulionu i gotuj do miękkości. Dołóż podduszoną lebiodę i gotuj jeszcze 10 minut.
W miseczce wymieszaj śmietanę, z chrzanem i mąką. Mieszanką zabiel zupę i cały czas mieszaj. Na koniec dodaj koperek . Możesz podawać z jajkiem na twardo. Pisaliśmy o tym, jak zrobić smaczny sos z 3 składników do kapusty. Podawaliśmy też sposób na gołąbki bez zawijania.
Źródło: mojegotowanie.pl, YouTube/luczaj100
Zdjęcia: screen YouTube/luczaj100