Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 07.04.2024 13:03

Najlepsze gołąbki zrobisz nawet bez zawijania. Ten przepis to hit w moim domu

zapiekane gołąbki
fot. youtube.com/TlusteGary

Gołąbki bez zawijania? Czy to w ogóle możliwe? Mięso przygotowane według tego przepisu smakuje tak, jak powinny smakować właśnie gołąbki, ale oszczędza sporo najtrudniejszej pracy.

Domowe gołąbki

W porównaniu do wielu innych potraw tradycyjnej polskiej kuchni gołąbki mogą być uznane za nieco problematyczne. Przygotowanie kapusty, zawijanie, gotowanie – to zabiegi, które zabierają cenny czas w kuchni.

Ale bez kapusty gołąbki to nie gołąbki. Chyba że przygotować je w taki nieoczywisty sposób, dodając liście już do mięsa, a nie zawijając je od zewnątrz. Przepis ten zastępuje też ryż w gołąbkach warzywnymi dodatkami.

mięso na gołąbki
fot. youtube.com/TlusteGary
Zrób ciasto, zawiń w rulon i zapiecz. Za ten patent ktoś powinien dostać nagrodę

Gołąbki bez zawijania

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Tłuste Gary, gdzie znajdujemy podobny przepis na gołąbki bez zawijania. Autorzy proponują tam wersję sosu z passaty pomidorowej i śmietany kremówki.

Składniki

  • ½ główki młodej kapusty
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 100 g kalafiora
  • 1 duża cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki kminku
  • 1 łyżka oregano 
  • Sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Pieczemy gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania przygotujesz z łatwością. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, a cebulę na kawałki, które zmieszczą się do kielicha blendera. Oba warzywa umieszczamy tam, dodając jeszcze obrane ząbki czosnku i miksujemy drobno. Kalafior w tym przepisie zastępuje tradycyjny ryż.

Zmiksowane warzywa wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej i dusimy przez chwilę. Przyprawiamy tymiankiem i kminkiem. Kiedy cebula zacznie robić się szklista, dodajemy poszatkowaną kapustę i dusimy, aż zmniejszy swoją objętość, a warzywa zrobią się miękkie.

Zawartość patelni przekładamy do miski i studzimy nieco. Dodajemy mielone mięso i wybijamy jajko. Przyprawiamy kminem rzymskim i wyrabiamy na jednolitą masę.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz o wysokim punkcie dymienia. Z mięsa formujemy kotleciki i smażymy je z obu stron na rumiany kolor. Kiedy będą gotowe, przekładamy je do naczynia żaroodpornego. 

Zalewamy passatą przyprawioną oregano, solą i pieprzem. Wstawiamy na ok. 40 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Na kilka minut przed końcem pieczenia albo już po zakończeniu, gołąbki posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wypróbuj też przepisy na jedwabiste ciasto na naleśniki i placuszki z kukurydzą.

gołąbki bez zawijania
fot. youtube.com/TlusteGary