Smakosze.pl Przepisy Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo
Fot. Shutter/Vesna Danity

Połącz składniki łyżką i dodaj gruszki. Wyjdzie prawdziwe cudo

2 października 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jesień to idealna pora na sezonowe przysmaki, jak grzyby, dynia, śliwki, jabłka, czy gruszki. Z tych ostatnich zrobisz wyśmienity deser dla całej rodziny. To ciasto gruszkowe jest banalne w przygotowaniu, a smakuje tak, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.

Ciasto z gruszkami nie do pobicia

Sezon na gruszki rozpoczyna się na koniec lata i trwa przez całą jesień. Jest to dobry pretekst, aby poznać przepis na szybkie ciasto z gruszką. Jego smak zachwyci każdego i to nawet największych fanów tradycyjnej szarlotki z jabłkami.

Co istotne ciasto z gruszkami przygotujesz niezwykle łatwo i co najważniejsze szybko. Wystarczy wymieszać kilka składników, dodać gruszkę i ciasto prawie gotowe. Skoro o składnikach i przygotowaniu mowa, zerknij w dalszą część artykułu, a dowiesz się o nich więcej.

gruszka w plastrach.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Ten tani obiad robię w 15 minut. Na Śląsku każdy się tym zajada

Ciasto gruszkowe z kilku tanich produktów

Ogromną zaletą ciasta z gruszkami jest to, że przygotujesz je z kilku tanich składników. Najważniejszym jest oczywiście sam owoc, który nada całości smaku. Niezbędne są także inne produkty. Wszystkie składniki wraz z proporcjami znajdziesz na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, aby mieć pewność, że o niczym nie zapomnisz.

Składniki:

  • 4 gruszki
  • 2 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • gałka muszkatołowa (najlepiej świeża, ale możesz również wykorzystać mieloną)
  • masło

Przepis na szybkie ciasto z gruszką

Do miski wsyp mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia. Następnie wlej olej i jogurt naturalny. Wbij jajka i wymieszaj składniki na jednolite ciasto. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem i przelej do niej ciasto.

Umyte owoce obierz i pokrój w cienkie plastry. Ułóż je na wierzchu i oprósz delikatnie startą gałką muszkatołową. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Kiedy się nagrzeje, umieść w nim foremkę z ciastem i piecz je przez 40 minut. Poczekaj, aż ostygnie, a później krój na kawałki i podawaj na deser.

ciasto z gruszkami.jpg
Fot. Canva/harmoony
Grzybiarze ich nie zbierają, a są smaczniejsze od podgrzybków. W lesie jest ich mnóstwo
Przekrój cytrynę i włóż do zmywarki. Efekt odczujesz natychmiast
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy