Polędwicę i boczek zawiń w ciasto francuskie. Gotowe danie zasługuje na medal
Prosta kompozycja będąca wariacją na klasycznej wołowinie à la Wellington. Polędwiczka wieprzowa zawinięta w gotowe ciasto francuskie to jej „ludowa” wersja. Jest jednak z pewnością bardziej przystępna i łatwa do przygotowania.
Polędwica w cieście francuskim
Wołowina à la Wellington to jeden z najlepszych przepisów, nie cieszącej się zazwyczaj wysokim poważaniem, kuchni brytyjskiej. Serwowana od stu lat na Wyspach i poza nimi, łączy w sobie misternie przygotowane ciasto francuskie z polędwica wołową i wykwintnym pasztetem foie gras.
Szybka, współczesna wersja takiego dania nie odstrasza niezwykłymi, egzotycznymi ani drogimi składnikami. Przygotowujemy tu polędwiczkę wołową zapieczoną w gotowym cieście francuskim . By ułatwić uzyskanie odpowiedniej konsystencji, mięso owijamy boczkiem, który nawilży potrawę od środka.
Polędwica z boczkiem
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Zdrowe i smaczne przepisy. Autorzy mają tam dobry sposób, by kupne ciasto francuskie stało się „jeszcze bardziej francuskie”. Należy pokroić je na mniejsze części, a następnie z powrotem rozwałkować, dzięki czemu będzie złożone z większej liczby warstw. Przepis z tego kanału obejmuje stopiony ser, który jest opcjonalny i dodatkowo odbiega od oryginalnego przepisu, jednocześnie czyniąc danie bardziej kalorycznym.
Składniki
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 polędwiczka wieprzowa
- 1 opakowanie (6-8 plastrów) wędzonego boczku
- 1 średnia cebula
- 2 ząbkiczosnku
- 1 żółtko jaja
- 1 łyżka czarnuszki
- Opcjonalnie: 40 g startej mozzarelli
- Przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek, kmin rzymski
Polędwiczki wieprzowe
W miseczce mieszamy przyprawy. Nacieramy nimi oczyszczoną polędwicę wieprzową , zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do zamarynowania. Następnie obsmażamy ją krótko ze wszystkich stron, by była brązowa z wierzchu.
Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na patelni, aż będzie szklista. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy krótko. Zdejmujemy z patelni do przestudzenia.
Ciasto francuskie rozwałkowujemy lekko na szerokość dostateczną, by zawinąć polędwiczkę. Na cieście układamy plastry boczku. Na nie wykładamy podduszoną cebulę. Na niej zaś układamy polędwiczkę.
Ciasto zawijamy w rulon, a następnie zamykamy jego końce. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto po wierzchu smarujemy żółtkiem, a następnie posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone z sekretnym składnikiem i mięsne smarowidło do chleba .