Smakosze.pl Porady Połóż kostkę lodu na grillowane mięso. Efekt rozkłada na łopatki
canva/BreakingTheWalls, Valentino Nobile

Połóż kostkę lodu na grillowane mięso. Efekt rozkłada na łopatki

30 kwietnia 2023

Grillowanie mięsa może być prostsze, a efekty jeszcze lepsze. Prosty trik z wykorzystaniem kostek lodu pomoże wam uzyskać smakowite dania, które zachwycą nawet wybrednych. Musicie spróbować.

Lód pomoże w grillowaniu mięsa

Przyrządzane na ruszcie mięso powinno być soczyste. Zdarza się jednak, że na skutek zbyt długiego smażenia staje się twarde i zbite. Zapobiec takiej sytuacji można w bardzo prosty sposób. Wystarczy przygotować wcześniej kostki lodu.

Popularny dodatek chłodzący napoje ułożony na porcjach mięsa sprawi, że dodamy do niego odrobinę wody. Kawałek będzie gotowy szybciej i nabierze świetnej konsystencji. Zapomnicie o surowych w środku grubszych kawałkach wieprzowiny.

Bez twarogu i pieczenia. Ten sernik bije inne na głowę

Jak działa grillowanie z kostką lodu?

Metoda nie jest skomplikowana. Wystarczy w solidne porcje mięsa np. takie jak na burgery wcisnąć kostki lodu tuż po ułożeniu ich na ruszcie. Gdy zamarznięta woda już prawie w całości się stopi, obracamy je i zrumieniamy z drugiej strony.

W ten sposób w kilka minut przyrządzimy soczystą „wkładkę” do bułek , którą możemy wzbogacić o świeże warzywa, czy ser żółty i zjeść ze smakiem. Taki obiad z grilla na pewno skradnie serca rodziny.

Jak podawać grillowane mięso?

Dietetycy będą zgodni, że najlepiej nie za często i w towarzystwie dużej ilości warzyw. O zasadach zdrowego grillowania już wspominaliśmy i warto zapoznać się ze wskazówkami eksperta od żywienia, który wyjaśnił jak wyeliminować grillowe błędy o negatywnym wpływie na nasz dobrostan.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na udane grillowanie. Oprócz mięsa dobrze jest przygotować smakołyki z warzyw, a nawet owoców. Polecamy znakomite grillowane szparagi oraz doskonałego arbuza z fetą — doskonale urozmaicą posiłki mięsne.

Lód ułatwi grillowanie mięsa.png
canva/gyro
Zetrzyj na tarce i dodaj do mięsa. Te kotlety mielone to prawdziwe niebo w gębie
Znamy godziny otwarcia sklepów w majówkę. Nie przegap szansy na zrobienie zakupów
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy