Smakosze.pl Przepisy Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków
canva/oksix; screen z filmu na kanale Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA na YouTube

Pomysłowa surówka Strzelczyka z kapusty i kiszonych ogórków

15 lutego 2022

Szukasz nietypowej surówki, która będzie zarówna smaczna, jak i wyrazista? Wypróbuj przepis Tomasza Strzelczyka. Kucharz łączy białą kapustą z ogórkami kiszonymi i delikatnie słodką czerwoną cebulką, a całość zwieńcza pysznym miodowo-musztardowym sosem. Sprawdźcie koniecznie.

Surówki potrafią być prawdziwymi bombami witaminowymi i o ile warzywa użyte do ich przygotowania nie pływają w majonezie, są też niezwykle zdrowe. Prezentowaliśmy wam już recepturę siostry Anastazji na specjał z buraczków i czerwonej fasoli . Dziś wrócimy do klasyki i zdradzimy patent na słodko-kwaśną surówkę z kapusty i ogórków kiszonych.

Przepis na wyborną surówkę Tomasza Strzelczyka

Składniki na surówkę:

  • 300 g białej kapusty

  • 5 niedużych ogórków kiszonych

  • 1 średnia cebula czerwona

  • pęczek natki pietruszki

Składniki na sos:

  • 1 łyżka octu

  • 1 łyżka musztardy ziarnistej francuskiej

  • 2 łyżki delikatnego miodu

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Kapustę oczyszczamy z zewnętrznych liści i szatkujemy ją. Przenosimy ją do miski i solimy. Czerwoną cebulę obieramy z łupiny i kroimy ją w piórka. Ogórki kiszone kroimy w plasterki, a natkę pietruszki siekamy.

Warzywa dodajemy do kapusty. Musztardę, miód, ocet i olej łączymy, aż powstanie jednolita masa. Przygotowanym sosem polewamy warzywa i wszystko dokładnie mieszamy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem. Surówkę podajemy do obiadu. Będzie pasowała np. do mielonych z czosnkiem i delikatnej kaszy pęczak.

Wskazówki:

  • Pokrojoną cebulę możecie przelać wrzątkiem na sicie. Dzięki temu będzie łagodniejsza w smaku.

  • Jeśli zastąpicie miód syropem klonowym, surówka będzie wegańska. Pamietajcie tylko, by wybrać odpowiednią musztardę.

Kapusta może być bazą do wielu pysznych surówek
Kapusta może być bazą do wielu pysznych surówek

Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Książka Oddasz fartucha, czyli facet w kuchni, T. Strzelczyk wyd. Znak

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy