Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 14.02.2022 01:00

Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji

Projekt bez tytułu - 2022-02-14T204647.748
canva/Juan Moyano

Do obiadu zawsze warto podać surówkę. Właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej składników odżywczych. Jeśli nie masz na nią pomysłu, podajemy prosty przepis na obłędną surówkę z buraczków według siostry Anastazji. Będzie pasować do dań z wieprzowiny i drobiu.

Buraczki najczęściej podajemy w postaci jarzynki. Jednak można połączyć je z kilkoma prostymi dodatkami, by odmienić ich smak i nadać im zupełnie innego charakteru. Dziś proponujemy zestawić je z czerwoną fasolką i majonezem. Efekt będzie przepyszny.

Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji

Składniki:

  • 50 dag czerwonych buraków

  • sok z cytryny

  • cukier

  • sól, pieprz

  • 1/2 puszki fasoli czerwonej

  • 2-3 łyżki majonezu

Przygotowanie surówki z buraczków

Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, umieść w garnku. Ugotuj je, odcedź, wystudź, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

Dopraw je do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki, by przegryzły się z przyprawami.

Następnego dnia połącz je z odsączoną fasolką i majonezem. Całość dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.

Wskazówka: Zamiast fasoli czerwonej, możesz użyć fasolki białej. Może być z puszki lub wcześniej ugotowana.

Jeśli szukasz innych przepisów na sałatki z buraczków, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu recepturę na buraki z czosnkiem i śmietaną, a także na buraczki z octem balsamicznym.

fasolka
fasolka

Źródło zdjęcia: canva/phodopus

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji, wyd. WAM

Zapraszamy na nasz Instagram