Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji
Do obiadu zawsze warto podać surówkę. Właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej składników odżywczych. Jeśli nie masz na nią pomysłu, podajemy prosty przepis na obłędną surówkę z buraczków według siostry Anastazji. Będzie pasować do dań z wieprzowiny i drobiu.
Buraczki najczęściej podajemy w postaci jarzynki. Jednak można połączyć je z kilkoma prostymi dodatkami, by odmienić ich smak i nadać im zupełnie innego charakteru. Dziś proponujemy zestawić je z czerwoną fasolką i majonezem. Efekt będzie przepyszny.
Obłędna surówka z buraczków według siostry Anastazji
Składniki:
50 dag czerwonych buraków
sok z cytryny
cukier
sól, pieprz
1/2 puszki fasoli czerwonej
2-3 łyżki majonezu
Przygotowanie surówki z buraczków
Buraki dokładnie wyszoruj, opłucz, umieść w garnku. Ugotuj je, odcedź, wystudź, zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
Dopraw je do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Odstaw na noc do lodówki, by przegryzły się z przyprawami.
Następnego dnia połącz je z odsączoną fasolką i majonezem. Całość dopraw do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Wskazówka: Zamiast fasoli czerwonej, możesz użyć fasolki białej. Może być z puszki lub wcześniej ugotowana.
Jeśli szukasz innych przepisów na sałatki z buraczków, zajrzyj do naszego serwisu. Znajdziesz tu recepturę na buraki z czosnkiem i śmietaną, a także na buraczki z octem balsamicznym.
Źródło zdjęcia: canva/phodopus
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: Wielka księga specjałów siostry Anastazji, wyd. WAM