Smakosze.pl Dieta Jakie są zalety syropu z pora?
Pixabay / congerdesign

Jakie są zalety syropu z pora?

20 lutego 2021
Autor tekstu: Monika Dec

Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę . Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie.

Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii.

Przepis na syrop z pora

Składniki:

  • 2 pory

  • 3-4 łyżki miodu

Sposób wykonania:

Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty .

Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu .

Sposób spożywania:

Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie . Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.

Por na niedokrwistość

Warto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią . Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.

Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C , dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.

Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.

Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek .

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: interia/poradnik zdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefined

undefined

Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy