Jakie są zalety syropu z pora?
Por został sprowadzony do Polski przez słynną królową Bonę . Bardzo szybko znalazł on zastosowanie zarówno w kuchni, jak i medycynie ludowej. Jego zalety do dziś robią ogromne wrażenie.
Z warzywa można zrobić między innymi syrop, który szczególnie sprawdzi się w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, ponieważ zwiększa wytwarzanie śluzu, działa wykrztuśnie i hamuje rozwój bakterii.
Przepis na syrop z pora
Składniki:
-
2 pory
-
3-4 łyżki miodu
Sposób wykonania:
Umyj łodygi pora pod bieżącą wodą, a następnie drobno go posiekaj. Wrzuć warzywo do garnka i zalej wodą. Gotuj, aż por stanie się kleisty .
Za pomocą blendera zmiksuj warzywo z wodą. Dodaj do papki do powstałej papki 3 lub 4 łyżki miodu .
Sposób spożywania:
Jeśli borykasz się z różnymi dolegliwościami ze strony układu oddechowego, pij jedną łyżkę syropu dziennie . Jeśli chcemy zadbać o serce oraz układ krążenia - równie skuteczna w tym przypadku będzie taka sama dawka.
Por na niedokrwistość
Warto włączyć pora do swojej diety, gdy borykamy się z anemią . Jak podaje portal Poradnik Zdrowie, zawiera on więcej żelaza niż buraki i prawie tyle samo co botwina, czyli warzywa, które uważane są za niezastąpione źródło tego pierwiastka.
Warto zapamiętać, że wchłanianie żelaza wspomaga witamina C , dlatego przy anemii warto sięgnąć np. po surówkę z pora pokropioną sokiem z cytryny.
Powyższy artykuł nie jest poradą medyczną. W przypadku wszelkich wątpliwości skonsultuj się z odpowiednim specjalistą.
Zainteresowała Cię tematyka artykułu? Polecamy nasz tekst na temat zalet herbaty czosnkowej oraz prozdrowotnych właściwości suszonych śliwek .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: interia/poradnik zdrowie
undefinedundefinedundefinedundefined
undefined