Smakosze.pl
Pieczywo należy mrozić w odpowiedni sposób

Pixabay /TiBine

Jak poprawnie mrozić pieczywo?

20 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczywo często gości na naszych stołach i jest uznawane za jeden z najbardziej podstawowych produktów spożywczych. Czasami nie jesteśmy zjeść go wystarczająco szybko. Wówczas sięgamy po możliwość zamrożenia. Najlepiej takiemu zabiegowi podd

Nie da się ukryć, że pieczywo odgrywa istotną rolę w jadłospisie wielu osób. Raczymy się nim niemal każdego dnia. Niektórzy decydują się na zamrożenie chleba, który chcemy wykorzystać w późniejszym czasie.

Jak należy mrozić pieczywo?

Zazwyczaj pieczywo jest przez nas umieszczane od razu w zamrażarce. Takie rozwiązanie jest bardzo proste i wygodne, może ono jednak odbić się na smaku oraz konsystencji produktu. Pracownik piekarni postanowił wyjawić, jak prawidłowo mrozić pieczywo.

Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na prosty domowy chleb. Dziś dowiemy się, jak należy zamrażać pieczywo. Portal Mamadu podzielił się wskazówkami, udzielonymi przez Franka Carollo, który jest pracownikiem piekarni Zingerman's Bakehouse w stanie Michigan. 

Pieczywo najlepiej mrozić w opakowaniu, w którym znajduje się jak najmniej powietrza. W związku z tym lepiej wyjąć je z oryginalnej folii. Chleb warto pokroić, a każdą kromkę umieścić w osobnym woreczku.

Każda kromka pakowana oddzielnie nie jest ekologicznym rozwiązaniem. Na szczęście możemy zamrozić również cały bochenek. Wówczas warto zapakować go w dwie torebki. Pamiętajmy, że pieczywo powinno mieć jak najmniejszy dostęp do powietrza.

Pieczywo zachowa świeżość na dłużej

Decydując się na mrożenie, pamiętajmy, że pieczywo powinno być jak najświeższe. Taki stan rzeczy sprawi, że po rozmrożeniu nie będzie ono posiadało tak dużo wilgoci. Tym samym chleb będzie znacznie smaczniejszy.

Pieczywo nie powinno zbyt długo leżeć w zamrażarce. Ekspert zaleca, by trwało to najdłużej kilka miesięcy. Jeśli będziemy chcieli zjeść nasz zamrożony smakołyk, wówczas warto go odmrozić w należyty sposób.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Mamadu, zamrożone pieczywo należy najpierw wyjąć i postawić na blacie. Kiedy już się rozmrozi, podgrzewamy je w temperaturze 175 stopni Celsjusza przez 15 minut

Pieczywo możemy równie od razu wstawić do piekarnika. Jednak wtedy podgrzewanie w 175 stopniach Celsjusza powinno trwać około 40 minut. Każdy, kto lubi pieczywo, powinien sięgnąć po przepyszny chleb z jajkiem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Porady

Czy powinno się obierać ogórki na mizerię?

Czytaj więcej >
czy można pić jajka

Porady

Czy można pić surowe jajka?

Czytaj więcej >

Porady

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

Czytaj więcej >
naleśniki ciasto

Porady

Jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?

Czytaj więcej >

Porady

Ukryta funkcja kas samoobsługowych

Czytaj więcej >

Porady

Jak wykorzystać liście chrzanu w kuchni?

Czytaj więcej >