Porażająca cena kurek w Biedronce. Aż masz opór, by je zjeść
Pierwsze kurki właśnie pojawiły się w Biedronce. Amatorzy grzybów mogą jednak się rozczarować. Ich cena jest bowiem dość wysoka. Sprawdziliśmy, ile trzeba zapłacić za przyjemność skosztowania rarytasu przed sezonem.
Biedronka oferuje świeże kurki
Lato i jesień kojarzą się z wyprawami na grzyby. Wiedzą o tym doskonale dyskonty, które już powoli wprowadzają do oferty świeże skarby lasu. W Biedronce właśnie pojawiła się możliwość zakupu kurek. Pochodzą co prawda z Bułgarii, nie z Polski, ale niektórzy już ucieszyli się na ich widok.
Mało kto jednak pokusi się o ich nabycie, gdyż opakowanie o masie zaledwie 200 g kosztuje prawie 20 złotych. Cena za kilogram wynosi zatem niemal 100 zł.
Dlaczego kurki są drogie?
Na wysokie ceny żywności świeżej wpływa sezonowość. Produkt, który w Polsce w danym czasie jest niedostępny na polach czy w lesie zwyczajnie trzeba wyhodować pod folią lub sprowadzić. Generuje to dodatkowe koszty, które plantatorzy i rolnicy wliczają w cenę produktu.
Nie inaczej jest w przypadku kurek. Na uwielbiane przez wielu grzyby w „naturze” jest jeszcze za wcześnie. Proponowane w dyskoncie z owadem okazy, jak pokazują zdjęcia zamieszczone przez Fakt, pochodzą z Bułgarii. Na finalną cenę wpłynęła więc z pewnością konieczność przetransportowania wyrobu do kraju.
Kiedy zaczyna się sezon na kurki?
Charakterystyczne grzyby, które świetnie pasujące m.in. od jajecznicy w lasach zaczną pojawiać się dopiero w czerwcu. Sezon dopiero się rozpocznie, więc wysoka cena w Biedronce nie powinna dziwić. Warto uzbroić się w cierpliwość i nie przepłacać.
Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na dania z grzybów. Spróbujcie koniecznie sosu ze skarbów lasu — z kopytkami smakuje znakomicie. Być może skusi was też kremowa zupa pieczarkowa .
Źródło: Fakt