Posyp nią pomidory. Sałatka zyska lepszy smak, a cholesterol pójdzie w dół
Pomidory w sałatce mogą smakować jeszcze lepiej. Dodaj jedną popularną przyprawę, a nie tylko poprawi ich smak warzywa, ale też pozytywnie wpłynie na zdrowie. Koniecznie dowiedz się, co dodać, a nie pożałujesz.
Pomidory będą smakowały jeszcze lepiej
Jednym z najpopularniejszych warzyw są pomidory . Pomimo sporej powszechności tego składnika, nie każdy wie, czym je przyprawić, aby nie tylko lepiej smakowały, ale też pozytywnie wpłynęły na pracę organizmu. Sól i pieprz to nie najlepsze składniki.
Dlatego warto zastosować się do porady dietetyka Bartka Kulczyńskiego, którą wskazał na jednym ze swoich filmów udostępnionych na platformie YouTube. Zdaniem eksperta jedne składnik może zdziałać prawdziwe cuda i poprawić pracę układu sercowo–naczyniowego.
![pomidory.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_1c91f7599d.jpg)
Co dodać do pomidorów?
Ekspert radzi, aby pomidory przyprawiać szałwią. Dodatek może dziwić, ale z drugiej strony spójrzmy na fakty. Szałwia jest ziołem bardzo aromatycznym, a w dodatku ma lekko gorzkawy smak, który świetnie komponuje się ze słodkim smakiem pomidorów. Dla dietetyka walory smakowe pozostawały jednak kwestią drugorzędną.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Bartek Kulczyński wskazywał na prozdrowotne walory zioła. Według niego szałwia jest w stanie obniżyć cholesterol, a także zapobiec miażdżycy. Dodatkowo ma także obniżenia poziomu cukru we krwi. To jednak nie koniec zalet.
![szałwia.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/szalwia_b4f8cc3982.jpg)
Co daje połączenie szałwii i pomidorów?
Szałwia, choć sama w sobie ma cenne właściwości, dopiero po połączeniu z pomidorami staje się doskonałym i zdrowym przysmakiem. Pomidory zawierają likopen, który jest silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga serce. Składnik nie byłby jednak na tyle skuteczny, gdyby nie dodatek szałwii.
Ten duet pozytywnie wpływa także na układ nerwowy, a przy okazji redukuje stres, lęki. Badania wykazały także, że pozytywnie wpływa także na pracę mózgu. To połączenie jest rekomendowane każdemu, ale najwiecej skorzystają osoby po 50 roku życia, u których wymienione układy potrzebują dodatkowej pomocy ze strony diety.
![pomi.jpg](https://images.iberion.media/images/origin/pomi_84e19ffa17.jpg)