Smakosze.pl Przepisy Poszatkuj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis to cud, smakuje jak marzenie
fot. youtube.com/pannalesia2336

Poszatkuj kapustę, wbij dwa jajka. Ten przepis to cud, smakuje jak marzenie

27 sierpnia 2024

Trudno o prostszy przepis na szybką i zdrową przekąskę. Placek z kapusty to dietetyczne rozwiązanie problemu małego popołudniowego głodu i doskonały pomysł na śniadanie.

Placek z kapusty

Placek z kapusty – czasem przygotowywany też jako małe placki – to doskonała alternatywa dla jego odpowiednika z ziemniaków . Zawiera mniej skrobi i jest bogatszy w białko. Nie od dziś wiadomo, że kapusta to najlepszy sprzymierzeniec diety odchudzającej.

Taki placek można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Sprawdzi się też z wielu rolach. Można potraktować go jak omlet, a nawet jak pizzę!

masa na kapuściany placek
fot. youtube.com/pannalesia2336
Henia przeszła samą siebie. Jej sałatka na imprezę smakiem rozbiła bank

Placek lub małe placki

Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Panna Lesia. Zaproponowany tam jest duży placek pieczony na patelni jak omlet. Warto jednak pamiętać, że z tego samego przepisu powstaną małe placki, pyszne z jogurtem lub gulaszem .

Składniki

  • ½ małej główki kapusty
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka czarnuszki
  • Sól, pieprz, masło klarowane lub olej do smażenia

Placki kapuściane

Kapustę drobno szatkujemy – na małe placki lepiej sprawdzą się mniejsze wiórki niż na jeden duży . Poszatkowaną przekładamy do miski i rozdrabniamy palcami. Wbijamy jajka i mieszamy dokładnie z kapustą.

Do masy dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy, a następnie posypujemy czarnuszką. Jeszcze raz wyrabiamy masę, w międzyczasie rozgrzewając tłuszcz na patelni.

Placki lub pojedynczy placek smażymy z obu stron do osiągnięcia rumianego koloru . W wypadku pojedynczego większego omletu, przy przewracaniu pomagamy sobie talerzem – nakrywamy patelnię, odwracamy i zsuwamy placek.

Wypróbuj też przepisy na kotlety mielone według Strzelczyka i zupę cygańską .

placek z kapusty
fot. youtube.com/pannalesia2336
Włóż obierki z jabłek do piekarnika i włącz go na pół godziny. Tego efektu się nie spodziewasz
Zamiast gotować osobno, ułóż w naczyniu i zapiecz. Ta prosta zapiekanka to hit
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy