Poznajesz jaka zupa jest na zdjęciu? Natrafiłam na mistrzowski przepis. Idealnie rozgrzewa w zimowe dni
Zupa jesienią jest obowiązkowa. Nie pomyślałam jednak nigdy, że można ją zrobić z tak prostego zestawu składników. Gdy odkryłam prosty przepis rodzinny znajomego z Łodzi, musiałam spróbować. Danie od razu mnie zachwyciło.
Prosta i smaczna zupa regionalna
W końcówce roku nie wyobrażam sobie dnia bez smacznej zupy. Rzadko jednak wracam do znanych smaków, stawiając na kulinarne eksperymenty i testowanie nowych przepisów. Kiedy więc znajomy powiedział mi o daniu, które nie wymaga wielu przygotowań, nie mogłam sobie odpuścić gotowania.
O ile pomidorowa czy ogórkowa znane są raczej w całej Polsce — choć i one różnią się przecież sposobem podania — tak zalewajka niekoniecznie. Znajomy zapewnił mnie, że jest to oryginalny przepis. Gdyby jednak nawet nie był — zupa jest tak przyjemna, że po prostu grzech będzie jej nie spróbować.
Przepis na regionalną zupę z maślanką
Składnikiem, którego nigdy nie dodawałam do zup, jest maślanka. Zawsze wydawała mi się raczej mlecznym napojem dość pozbawionym smaku. Dałam jej jednak szansę i w tej zupie zdziałała cuda. Podobnie zresztą jak wędzona kiełbasa. Zbierzcie produkty i koniecznie zalewajkę gotujcie. Rodzina będzie ją zajadać ze smakiem.
Składniki:
- 350 g kiełbasy wędzonej
- 1 kg ziemniaków
- 1 większa cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 litr maślanki
- 300 ml zimnej wody
- 20 g mąki pszennej
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 łyżeczki majeranku
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Z kilka składników w mig wyczarujecie pyszną zupę, która sprawi, że zapomnicie o głodzie na długie godziny. Przygotujcie duży garnek oraz patelnię i koniecznie spróbujcie. Rodzina wam podziękuje.
Jak zrobić sycącą zupę? Zalewajka z łódzkiego jest idealna
Zaczynam od pokrojenia kiełbasy w talarki i cebuli w niewielką kostkę. Smażę je na dnie dużego garnka na niewielkiej ilości oleju — około 1 łyżki. Ziemniaki obieram i myję, rozdrobnione w niewielkie sześciany gotuję we wrzątku, aż będą półtwarde.
Wtedy całość przelewam do zrumienionej kiełbasy z cebulą. Wlewam wodę i wrzucam przyprawy w kawałku oraz zgrubnie pokrojony czosnek bez łupiny. Doprowadzam do wrzenia. Maślankę mieszam z mąką pszenną.
Hartuję ją niewielką porcją zupy z garnka, a następnie dodaję do dania. Przyprawiam wszystko majerankiem , solą i pieprzem. Zalewajka z województwa łódzkiego jest gotowa do podania.
Jak podawać zupę zalewajkę?
Zdaniem kolegi idealnie tutaj pasują jajka w dowolnej postaci — sadzone, na miękko lub twardo czy w koszulce. Moja rodzina byłą jednak niecierpliwa i zjedliśmy ja z pajdą świeżego chleba żytniego. Posiłek był znakomity.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na pyszne zupy. Polecam nietuzinkową pomidorową z czerwoną soczewicą . Na chłody dobra jest także solanka z boczniakami — to jedna z moich ulubionych potraw.
Źródło: IG/milosc_od_kuchni