Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy mam mało czasu rano, robię to proste śniadanie. Pyszny i pożywny posiłek stawiam na stole w 10 minut
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.11.2023 21:55

Gdy mam mało czasu rano, robię to proste śniadanie. Pyszny i pożywny posiłek stawiam na stole w 10 minut

racuchy na śniadanie
YT / Sprint Cooking

Poranki potrafią być ciężkie dla każdego. Mała ilość czasu i pusty brzuch wcale nie pomagają porządnie zacząć dnia. Mnie przychodzą wtedy z pomocą pyszne i proste racuchy omletowe. W niecały kwadrans mam na talerzu wyśmienity posiłek.

Racuchy z dodatkiem jajek? To jest pyszne

Kanapki na śniadanie dawno przestały mi wystarczać. Szukałam czegoś innego, najlepiej na ciepło i ze słodką nutą. Racuchy omletowe tak mi zasmakowały, że chyba nigdy mi się nie znudzą. Dzięki różnym dostępnym dodatkom mogę je zawsze podać na nieco inny sposób.

Racuchy omletowe na śniadanie mogą przyjmować rozmaite oblicza. Są wyśmienite same, lub podane z cukrem pudrem. Będą też pasować do dżemów i konfitur we wszystkich smakach. Przekonaj się, jak doskonały jest ten prosty przepis.

oddzielanie żółtek.jpg
Canva / vinicef
Surówka mojej mamy słynie w całej rodzinie. Dzięki 1 prostej czynności smakuje lepiej, niż w restauracji

Przepis na racuchy omletowe

Składniki:

  • 3 duże jajka 
  • ¾  szklanki mleka 
  • ok. 8 łyżek mąki
  • olej do smażenia
  • szczypta soli

Jak zrobić niebanalne racuchy na śniadanie?

Zacznij od przygotowania jajek do śniadania. Oddziel z nich żółtka od jajek. Mleko wlej do miski i dodaj uzyskane żółtka jaj. Składniki wymieszaj rózgą kuchenną.

Do zawartości miski stopniowo dodawaj mąkę. Mieszaj, aż do uzyskania ciasta o konsystencji gęstej śmietany. Białka wlej do osobnego naczynia i ubij je na sztywno ze szczyptą soli. Pianę ostrożnie wymieszaj z masą z mąki i żółtek.

Na patelnię wlej cienką warstwę oleju. Rozgrzej tłuszcz i łyżką wykładaj na niego porcje ciasta na racuchy. Smaż je na złocisty kolor z obu stron, zdejmij z patelni, a na koniec odsącz ręcznikiem papierowym. Podawaj z ulubionym dżemem lub posypane cukrem pudrem. Takie wytrawne śniadanie zaskoczy niejednego smakosza. Z owoców, jajek i cukru robię prawdziwe kulinarne cudo.

smażenie racuchów.jpg
YT / Sprint Cooking