Smakosze.pl Porady Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe
canva/clubfoto

Pracownik piekarni wyjawił, jak poprawnie zamrozić chleb. 4 zasady są kluczowe

26 lutego 2023

Mrożenie chleba jest praktyczne i warto je stosować. Aby jednak smak pieczywa był później przystępny, warto zastosować zasady przedstawione przez piekarza z doświadczeniem. Podpowiada on między innymi, by pieczywo zamrażać bez dostępu powietrza. Są jeszcze trzy inne wskazówki.

Mrożenie chleba się opłaca

Czasami zdarzy nam się kupić zbyt dużo pieczywa. Jeśli uznamy, że szansa, iż zjemy chleb, zanim się zepsuje czy stwardnieje, warto od razu przełożyć go do szczelnego opakowania i umieścić w zamrażalniku. W ten sposób zaoszczędzimy pieniądze, które musielibyśmy wydać na nową porcję pieczywa.

Choć niektórzy nie korzystają z tej techniki, obawiając się o smak rozmrożonego chleba, są też i tacy, którzy regularnie kupują większe ilości wyrobów piekarniczych i nadmiar przechowują w chłodzie. Jeśli trzymamy się kilku zasad, jest to całkowicie bezpieczne.

Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta

Jak poprawnie zamrozić chleb?

Pieczywo, które chcemy przechować zamrażalniku, należy wyjąć z opakowania, w którym je zakupiliśmy. Miało ono styczność z wieloma drobnoustrojami i wkładanie go do chłodziarki nie jest dobrym pomysłem.

Piekarz zaleca, pokroić chleb na kromki i niewielkie porcje zapakować w woreczki strunowe. Łatwiej będzie rozmrozić odpowiednią ilość pieczywa, a przy okazji produkt nie będzie miał kontaktu z powietrzem, które — o czym często zapominamy — także obfituje w przeróżne zarazki.

Jeśli jednak chcemy zamrozić chleb w kawałku, oczywiście możemy to zrobić. Piekarz radzi jednak, by w tym przypadku włożyć pieczywo do dwóch toreb foliowych i dokładnie je zamknąć.

Równie ważny co technika mrożenia chleba, będzie też moment, w którym się na to zdecydujemy. Im szybciej od zakupu pieczywo trafi do chodu, tym lepiej. Pozostanie w nim więcej wilgoci i będzie ono o wiele smaczniejsze nawet po rozmrożeniu.

Jak bezpiecznie odmrażać pieczywo?

Chleb w opakowaniu należy przenieść do lodówki i pozostawić go tam na całą noc. O poranku konieczne będzie jeszcze wyjęcie go z torebki czy pojemnika i podgrzanie w rozgrzanym do temperatury 175 stopni Celsjusza piekarniku przez 10-15 minut.

Alternatywą jest wrzucenie zamrożonego chleba na 40 minut do wyżej wymienionej temperatury. Niezależnie od wybranej techniki pieczywo będzie zdatne do spożycia. Warto je podać ze smakowitymi pastami warzywnymi np. ze smalcem z fasoli lub z ogórka kiszonego i ciecierzycy .

Mrożenie chleba jest praktyczne.png
canva/YelenaYemchuk
Gessler bije na alarm. Przenigdy nie dodawaj tych warzyw do rosołu, zepsują smak
Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy