Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 26.02.2023 14:14

Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie

syrop z rozgotowanymi bananami
canva/lisaaMC

Męczy Cię kaszel? Jesteś przeziębiona, a może czujesz, że brak Ci energii i trudno Ci się skupić na pracy i codziennych obowiązkach? Koniecznie przygotuj domowy napój z bananów. Solidna dawka potasu, przeciwutleniaczy i witamin wzmocni Twój organizm błyskawicznie i od razu poczujesz się lepiej.

Słodki syrop z bananów ma szerokie zastosowanie

Syrop z bananów, miodu i cytryny jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Łagodzi również ból gardła oraz kaszel. Syrop wzmacnia odporność i mobilizuje organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.  A to nie jedyna jego zaleta.

Banany to źródło potasu i wielu cennych witamin. Potas reguluję pracę serca, ciśnienie tętnicze, wspomaga koncentrację. Jest niezbędny w walce z osłabieniem, apatią, sennością. Dojrzałe, miękkie owoce zawierają dodatkowo substancję, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.

Jak poznać, że banany są dojrzałe? Owoce są miękkie i mają intensywny, żółty kolor z czarnymi przebarwieniami. Takie banany są najsłodsze i najzdrowsze. W połączeniu z miodem i cytryną tworzą naturalne i skuteczne lekarstwo.

Nie uwierzycie, co się dzieje w Biedronce. Największe, uwielbiane hity za ułamek ceny

Przepis na domowy syrop z bananów

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • pół cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody

 

Jak zrobić najlepszy syrop na wzmocnienie organizmu?

Banany obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do garnka. Zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na 30 minut, do całkowitego ostygnięcia.

Następnie dodaj miód, sok z połowy cytryny, wymieszaj i przelej do szklanej butelki. Porcja syropu wystarczy na 1 jeden. Pij kilka razy dziennie małymi porcjami.

Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są cenniejsze niż myślisz. Zamiast mocnej, czarnej kawy, wypij rano koktajl kawowy z dodatkiem banana i orzechów. Dodaje energii i syci na cały poranek.

banany.jpg
canva/Octra