Smakosze.pl

canva/lisaaMC

Zagotuj z rozgniecionymi bananami i odłóż na pół godziny. Syrop ma potężne działanie

26 Lutego 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Męczy Cię kaszel? Jesteś przeziębiona, a może czujesz, że brak Ci energii i trudno Ci się skupić na pracy i codziennych obowiązkach? Koniecznie przygotuj domowy napój z bananów. Solidna dawka potasu, przeciwutleniaczy i witamin wzmocni Twój organizm błyskawicznie i od razu poczujesz się lepiej.

Słodki syrop z bananów ma szerokie zastosowanie

Syrop z bananów, miodu i cytryny jest świetnym lekarstwem na przeziębienie i grypę. Łagodzi również ból gardła oraz kaszel. Syrop wzmacnia odporność i mobilizuje organizm do walki z chorobotwórczymi drobnoustrojami.  A to nie jedyna jego zaleta.

Banany to źródło potasu i wielu cennych witamin. Potas reguluję pracę serca, ciśnienie tętnicze, wspomaga koncentrację. Jest niezbędny w walce z osłabieniem, apatią, sennością. Dojrzałe, miękkie owoce zawierają dodatkowo substancję, która wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe.

Jak poznać, że banany są dojrzałe? Owoce są miękkie i mają intensywny, żółty kolor z czarnymi przebarwieniami. Takie banany są najsłodsze i najzdrowsze. W połączeniu z miodem i cytryną tworzą naturalne i skuteczne lekarstwo.

Biedronka  z nowymi promocjami

Nie uwierzycie, co się dzieje w Biedronce. Największe, uwielbiane hity za ułamek ceny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na domowy syrop z bananów

Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • pół cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody

 

Jak zrobić najlepszy syrop na wzmocnienie organizmu?

Banany obierz i rozgnieć widelcem, przełóż do garnka. Zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw na 30 minut, do całkowitego ostygnięcia.

Następnie dodaj miód, sok z połowy cytryny, wymieszaj i przelej do szklanej butelki. Porcja syropu wystarczy na 1 jeden. Pij kilka razy dziennie małymi porcjami.

Nigdy nie wyrzucaj skórek po bananach. Są cenniejsze niż myślisz. Zamiast mocnej, czarnej kawy, wypij rano koktajl kawowy z dodatkiem banana i orzechów. Dodaje energii i syci na cały poranek.

banany.jpg
canva/Octra
Ciasto kokosowe Raffaello

Niebiańsko puszyste kokosowe ciasto Raffaello. Ten przepis nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ
Surówka z kapusty pekińskiej

Zapomnij o majonezie i jogurcie. Surówka z kapsuty pekińskiej zalana tym sosem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >