Wymieszaj maślankę z 3 składnikami i zanurz w niej karkówkę. Wyjdzie krucha i soczysta
Karkówka powinna być soczysta i delikatna. Aby uzyskać przyjemne w odbiorze mięso, warto je wcześniej zamarynować. Kombinacja maślanki, soku z cytryny, curry i rozmarynu spodoba się najbardziej wybrednym. Zapach dania będzie nieziemski. Musicie spróbować.
Przepis na soczystą karkówkę w maślance
Zanurzenie mięsa w marynacie powoduje, że staje się bardziej miękkie i nabiera przyjemnej soczystości. Wystarczy zaledwie kilka składników, by nadać karkówce niesamowitego aromatu i niepowtarzalnej delikatności.
Składniki:
- około 700 g karkówki
- 250 ml maślanki
- 10 ml soku z cytryny
- 2 łyżeczki suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki curry, np. domowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić soczystą karkówkę? Skomponujcie dobrą marynatę
Karkówkę oczyszczamy i kroimy ją w plastry. W dużym naczyniu umieszczamy maślankę. Łączymy ją z sokiem cytrynowym, curry i rozmarynem. W marynacie umieszczamy pokrojone mięso.
Przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy ją odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie nadmiar aromatycznego płynu usuwamy, a karkówkę smażymy na patelni grillowej przez 15-20 minut.
W trakcie możemy obracać karkówkę i dodatkowo smarować ją zachowaną marynatą. Na koniec danie doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podajemy na ciepło.
Jak podać karkówkę marynowaną?
Grillowana karkówka świetnie smakuje z wieloma warzywnymi dodatkami. Szczególnie polecamy ziemniaczane łódeczki z chrupiącą skórką. Sprawdzą się też domowe frytki belgijskie.
Na waszym talerzu nie powinno też zabraknąć soczystej surówki. Polecamy marchewkę z jabłkiem, smakującą lepiej niż w niejednej restauracji. Warto skusić się też na orzeźwiającą kombinację na bazie białej kapusty.