Smakosze.pl Produkty Ujawniamy sekrety orzechów nerkowca
canva.com/trangiap, Getty Images Pro

Ujawniamy sekrety orzechów nerkowca

26 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Orzechy nerkowca są tak uwielbiane, że biją rekordy popularności na całym świecie, a niektórzy jedzą je nawet codziennie. Mało kto jednak wie, że rosną one na drzewach i zbiera się je ze specyficznie wyglądających owoców. Często wykorzystuje się, je robiąc masło z nerkowców, a także dodając do indyjskiego curry.

Orzechy nerkowca spożywane są na całym świecie, a ich dostępność stała się już na tyle łatwa, że praktycznie każdy może je bez problemowo zakupić. Tym bardziej że ich właściwości są doskonałe.

Sporym mankamentem jest ich stosunkowo wysoka cena, która niektórych może odrzucać. Jest ona jednak podyktowana żmudną obróbką, konieczną, aby ludzie mogli je bezpiecznie i ze smakiem jeść.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak pozyskuje się orzechy nerkowca?

Rosnące na drzewach owoce nerkowca nie są wcale bezpieczne dla człowieka. Zawierają oleistą substancję, w której znajduje się toksyna urushiol - aby się jej pozbyć, konieczne jest długie suszenie na słońcu.

Następnie orzechy trafiają do zakładu, w którym dawniej pracownicy oddzielali je od łupin ręcznie, gdyż orzechy były zbyt delikatne dla maszyn. Dzisiaj jednak w branży można znaleźć urządzenia na tyle zręczne, że większość łupin rozbija się bez strat w orzechach.

Dalej nerkowce poddawane są prażeniu, co daje 100% pewność, że toksyna została usunięta. Kolejny etap, najbardziej żmudny, polega na ręcznym usuwaniu powłoki otaczającej orzech, która posiada sporo garbników, mogących podrażniać gardło podczas jedzenia.

Kulinarne zastosowania orzechów nerkowca

Orzechy nerkowca wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2. są bogate w niacynę, witaminę E, witaminę C, tiaminę, ryboflawinę, witaminę B6, kwas foliowy oraz witaminę K.

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule wyjawiamy recepturę na prosty i przepyszny dżem z brzoskwiń. Jeśli zastanawiasz się co zrobić w kuchni z dojrzałymi bananami, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Wiele osób zajada się masłem z orzechów nerkowca, które stanowi doskonałe uzupełnienie codziennej diety dla sportowców. Można przygotowywać z niego zarówno dania na słodko oraz na słono.

Jedną z najsmaczniejszych potraw jest indyjski butter chicken, czyli kurczak w sosie śmietanowo-pomidorowym, zagęszczanym zmielonymi orzechami nerkowca. W kuchni indyjskiej często wykorzystuje się właśnie ten produkt, jako zagęszczacz.

Orzechy nerkowca
undefined

Źródło: canva.com/natabene

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: businessinsider.com.pl; maslove.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy