Prosta, tania i pyszna zupa krem z serków topionych z szynką
Zupa serowa wcale nie musi być kosztowna, żmudna w przygotowaniu i skomplikowana. Ta wersja, zrobiona z topionych serków pokazuje, że można wykonać ją w kilka chwil za niewielkie pieniądze. Dodatek wędzonej szynki jeszcze bardziej podkręci jej smak.
Zupa serowa wywodzi się oryginalnie z kuchni francuskiej, gdzie gotowana jest na bulionie wołowym, aby jeszcze bardziej uwypuklić jej walory smakowe. Nie każdy ma jednak czas i możliwości na taki obiad.
Dlatego doskonałą alternatywą jest zrobienie jej z serków topionych, które są szeroko dostępne, tanie i smaczne. Pamiętaj, aby wędlinę podsmażyć na odrobinie masła, co doda faktury i koloru.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na zupę serową z serków topionych
Chcesz poznać więcej przepisów na pyszne dania? W tym artykule pokazujemy, jak długo należy gotować leśne grzyby. Ten tekst zdradza przepis na placki ziemniaczane z gotowanych kartofli.
Składniki:
-
1,5 l rosołu
-
400 g serków topionych
-
100 g szynki wędzonej
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
masło
-
sól
-
pieprz
-
słodka papryka w proszku
-
grzanki
-
pęczek natki pietruszki
Zacznij od pokrojenia szynki w kostkę i podsmażenia jej na odrobinie masła, aż nabierze brązowego koloru. Odłóż ją na bok. Cebulę i czosnek obierz, a następnie posiekaj w drobną kosteczkę. Je również podsmaż.
W garnku zagotuj rosół i wrzuć do niego cebulę wraz z czosnkiem. Po 5 minutach dorzuć do niej topione serki i mieszaj, aż zaczną się rozpuszczać. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
Dopraw krem solą, pieprzem i słodką papryką. Podając ozdób ją smażoną szynką, siekaną świeżo natką pietruszki oraz grzankami. Smacznego.
Źródło: canva/Karina Zhelnina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: garneczki.pl