Smakosze.pl
Placki bananowe na śniadanie

Canva / Arx0nt

Proste i pyszne śniadanie - przepis na placki bananowe

25 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Nie da się ukryć, że placki bananowe są nie lada specjałem, któremu bardzo ciężko się oprzeć. Okazuje się, że proste śniadanie możemy przygotować z dwóch składników. Efekt powali na łopatki nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy.

Smakowite placki bananowe często goszczą na stołach smakoszy w trakcie śniadania. Nie jest to nieuzasadnione, wszystko dzięki ich niecodziennym walorom smakowych, obok których nie sposób przejść obojętnie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Pyszne i proste placki bananowe

Bez wątpienia placki bananowe cieszą się sporą popularnością wśród wielbicieli kulinariów. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis, w którym należało wykorzystać kilka składników. Tym razem placki z bananów przyrządzimy z zaledwie dwóch produktów.

Ciężko uwierzyć, że placki można przygotować tym z bananów i jajek. Mało kto spodziewałby się, że tylko to jest nam potrzebne do zrobienia pysznego śniadania. Oczywiście istotne są proporcje. Jak się one prezentują?

  • 2 dojrzałe banany

  • 4 jajka

Kotlety schabowe

Kotlety schabowe pod serową pierzynką z dodatkiem ogórka kiszonego

CZYTAJ DALEJ

Wyżej wymienione produkty można znaleźć praktycznie w każdej kuchni. Jeśli sam masz je w swoim domu, nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować obłędnie pyszne placki z bananów. Przepis zaskakuje prostotą.

Prosty przepis na fantastyczne śniadanie

Na początku jajka należy wyjąć z lodówki i umyć wodą z detergentem. Nabiał powinien osiągnąć temperaturę pokojową. Podczas oczekiwania weźmiemy się za nasze banany. Owoce obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.

Pokrojone banany miksujemy blenderem lub ugniatamy przy użyciu widelca. Powinniśmy otrzymać gładką masę. Możemy wzbogacić ją o przyprawy takie jak cynamon lub esencja waniliowa.

Jajka rozbijamy do miski i ubijamy na jednolitą masę. Przeważnie zajmuje to około 5 minut. Oba składniki starannie ze sobą łączymy. Kiedy otrzymamy dosyć lejące ciasto, wówczas wylewamy je partiami na patelnię z rozgrzanym olejem.

Placki z bananów smażymy z obu stron na złocisty kolor. W mgnieniu oka nasze śniadanie będzie gotowe. Nie pozostaje nic innego jak wykorzystanie przepisu w praktyce. Godna uwagi jest również ta receptura na placki.

Obłędnie pyszne placki z bananów

Obłędnie pyszne placki z bananów

Canva / SallyPearl

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Ania Gotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje w

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

patisony na blacie

Przepisy

Rozkosznie pyszne marynowane patisony z papryką

Czytaj więcej >

Przepisy

Szybka sałatka makaronowa z tuńczykiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Gołąbki z cudowną, serową niespodzianką - obiadowy ideał

Czytaj więcej >

Przepisy

Koktajl z mrożonych owoców

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza, przedwojenna receptura na puszyste racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Delikatne ciasto rafaello

Czytaj więcej >