Smakosze.pl Przepisy Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny
canva/RitaE z Pixabay

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki - cudowna przekąska dla całej rodziny

28 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Szukasz pomysłu na smaczną i oryginalną przekąskę? Proponujemy ci faszerowane pieczarki. Są proste, tanie i smaczne. Będą cudowną przekąską dla całej rodziny. Możesz je też podać jako dodatek do obiadu czy jako imprezowe małe co nieco. Zobacz jak przygotować tę potrawę.

Pieczarki są wyjątkowymi grzybami. Są dostępne przez cały rok i po dobrej cenie. Nie są tak ciężkostrawne, jak grzyby leśne. Co więcej, można je jeść nawet surowe.

Grzyby te doskonale smakują duszone, gotowane, marynowane czy zapiekane. Można je dodawać do zup, robić z nich sosy, farsze. Są aromatyczne i pełne smaku.

Proste, tanie i smaczne faszerowane pieczarki — cudowna przekąska dla całej rodziny

Składniki:

  • 500 g pieczarek o dużych kapeluszach

  • pół czerwonej papryki

  • 1 duża cebula

  • olej

  • 150 g sera ricotta

  • 4-5 łyżek kukurydzy z puszki

  • sól, pieprz

  • 100 g żółtego sera, np. mozzarelli

Przygotowanie faszerowanych pieczarek

Pieczarki oczyść, opłucz, osusz. Oderwij nóżki, pokrój je w niewielką kostkę. Paprykę umyj, oczyść z nasion, posiekaj w kostkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wsyp posiekane pieczarki, paprykę i cebulę. Smaż je, co jakiś czas mieszając, aż zrobią się miękkie. Przestudź.

Podsmażony farsz wymieszaj z serem ricotta i z osączoną kukurydzą. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przygotowanym farszem nadziej kapelusze pieczarek. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp startym, żółtym serem.

Blachę z pieczarkami wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C. Pieczarki piecz ok. 20 minut. Najlepiej smakują ciepłe, ale można je też jeść na zimno.

W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na dania z pieczarek. Sprawdź, jak przygotować pieczarki smażone w chrupiącej panierce , a także jak zrobić kotlety z kaszy gryczanej i pieczarek .

pieczarki
pieczarki

Źródło zdjęcia: canva/ValentynVolkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: e-przepisykulinarne

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy