Smakosze.pl Przepisy Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej
canva/Murilo Gualda

Prosty patent na wilgotną i aksamitną jajecznicę. Nigdy więcej nie zrobisz jej inaczej

8 grudnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Nie śmietana, nie mleko, nie majonez. Aksamitną jajecznicę przygotujesz dzięki prostej sztuczce. Nie potrzebujesz żadnych dodatków. Wystarczy, że dwa wbite na patelnię żółtka rozmieszasz dopiero pod koniec smażenia.

Jest wiele trików na pyszną i puszystą jajecznicę. Nie każdy jednak wie, że nie trzeba dodawać do niej śmietany i innych składników. Jajecznicę jak z najlepszej restauracji przygotujesz w bardzo prosty sposób. Usmażone jajka koniecznie podaj z kromką świeżego, chrupiącego chleba. Będzie pysznie.

Jajecznicę smaż na rozgrzanym maśle. Na początku podsmaż na nim ulubione składniki, a dopiero później wlej jajka. Jakie dodatki do jajecznicy? Cebula, boczek, kiełbasa, pomidory, papryka, kurki, pieczarki. Nigdy nie wbijaj jajek bezpośrednio na patelnię. W ten sposób unikniesz żmudnego wyławiania fragmentów skorupek, jeśli przedostałyby się na patelnię.

Niezależnie od składników, na jajecznicę zawsze przeznaczaj świeże jajka ze sprawdzonego źródła. Jajecznica z marketowych jajek od kur z chowu klatkowego będzie blada i niezbyt smaczna.

Przepis na jajecznicę z cebulą i szczypiorkiem

Składniki:

  • 6 jajek

  • 1 łyżka masła

  • 1 nieduża cebula

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

Jak przyrządzić aksamitną jajecznicę? Pyszne śniadanie zrobisz błyskawicznie

Jajka umyj, sparz i wybij do kubka, oprósz solą, pieprzem. Posiekaj cebulę i szczypiorek. Na maśle zeszklij cebulę, następnie wlej jajka i delikatnie przemieszaj, pozostawiając w całości 2 żółtka. Wymieszasz je z całą jajecznicą dopiero na końcu smażenia.

Żółtka wymieszane pod koniec smażenia nadadzą jajecznicy niepowtarzalnej wilgotności i delikatności. Gotową jajecznicę solidnie oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj z kromką świeżego pieczywa, smacznego.

Pomysł na pyszne i pożywne śniadanie? Wytrawne gofry według przepisu Tomasza Kamela . Jeśli szukasz czegoś sycącego na szybko- tu poznasz przepis na koktajl z bananem i płatkami owsianymi.

jajecznica
canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy