Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis na pomysłowe śniadanie - jajko zapiekane w awokado
canva/Rus32, Getty Images

Prosty przepis na pomysłowe śniadanie - jajko zapiekane w awokado

3 kwietnia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Świeżo po obudzeniu się wizja gotowania skomplikowanego śniadania potrafi nieźle zdenerwować, dlatego dzisiaj prezentujemy pyszne zapiekane jajko w awokado. Przepis na nie jest banalny i szybki, a efekt zachwyca każdego. Idealny sposób, żeby zacząć dzień w zdrowy i smaczny sposób.

Jajko zapiekane w awokado charakteryzuje się prawdziwą eksplozją barw oraz smaków. Zarówno jajka, jak i awokado pełne są wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu.

Aby cieszyć się najlepszym wynikiem, nie przesadź z długością pieczenia. Śniadanie to najlepiej smakuje, gdy białko jest ścięte, a żółtko pozostaje płynne. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za jedzenie.

Przepis na jajko zapiekane w awokado

Składniki:

  • 2 awokado

  • 4 jajka

  • masło

  • pieprz

  • sól

  • pęczek szczypiorku

Awokado przetnij na pół i wyciągnij z nich pestkę. Najłatwiej zrobić to poprzez uderzenie pestki nożem i wykręcenie jej. Wydrąż delikatnie każdą połówkę na tyle, aby mogły zmieścić się w nich całe jajka.

Awokado ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Oprósz je w środku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do każdej połówki wbij po jednym jajku i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.

Na wierzchu jajka połóż po kawałku masła. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość przez około 11 minut, aż białko całkowicie się zetnie, lecz żółtko pozostanie płynne . Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego żółtko sinieje po ugotowaniu. Ten tekst wyjawia metody przygotowywania jajek, żeby były bezpieczne.

jajko w awokado

Źródło zdjęcia: canva/Whitestorm, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy