Prosty przepis na pomysłowe śniadanie - jajko zapiekane w awokado
Świeżo po obudzeniu się wizja gotowania skomplikowanego śniadania potrafi nieźle zdenerwować, dlatego dzisiaj prezentujemy pyszne zapiekane jajko w awokado. Przepis na nie jest banalny i szybki, a efekt zachwyca każdego. Idealny sposób, żeby zacząć dzień w zdrowy i smaczny sposób.
Jajko zapiekane w awokado charakteryzuje się prawdziwą eksplozją barw oraz smaków. Zarówno jajka, jak i awokado pełne są wartości odżywczych, które pozytywnie wpływają na pracę ludzkiego organizmu.
Aby cieszyć się najlepszym wynikiem, nie przesadź z długością pieczenia. Śniadanie to najlepiej smakuje, gdy białko jest ścięte, a żółtko pozostaje płynne. Wtedy nie pozostaje nic innego, jak zabrać się za jedzenie.
Przepis na jajko zapiekane w awokado
Składniki:
-
2 awokado
-
4 jajka
-
masło
-
pieprz
-
sól
-
pęczek szczypiorku
Awokado przetnij na pół i wyciągnij z nich pestkę. Najłatwiej zrobić to poprzez uderzenie pestki nożem i wykręcenie jej. Wydrąż delikatnie każdą połówkę na tyle, aby mogły zmieścić się w nich całe jajka.
Awokado ułóż w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Oprósz je w środku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do każdej połówki wbij po jednym jajku i w międzyczasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
Na wierzchu jajka połóż po kawałku masła. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz całość przez około 11 minut, aż białko całkowicie się zetnie, lecz żółtko pozostanie płynne . Podawaj ze świeżo siekanym szczypiorkiem. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, dlaczego żółtko sinieje po ugotowaniu. Ten tekst wyjawia metody przygotowywania jajek, żeby były bezpieczne.
Źródło zdjęcia: canva/Whitestorm, Getty Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby kotlety mielone były puszyste? Mamy niezawodną sztuczkę
-
Przepis na szybkie racuchy jogurtowe. Idealnie puszyste za każdym razem
-
Zapiekanka ziemniaczana z szynką i serem. Pomysł na niedrogi i pyszny obiad
Źródło: doradcasmaku