Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak przygotować jajka, żeby były w pełni bezpieczne? Nawet surowe

Jak przygotować jajka, żeby były w pełni bezpieczne? Nawet surowe

Jak przygotować jajka, żeby były w pełni bezpieczne
canva/sidrahsana

Jajka są jednym z podstawowych produktów niemalże w każdej kuchni. Warto zapewnić sobie bezpieczeństwo podczas ich przygotowania. Jest to bardzo istotne zwłaszcza wtedy, gdy chcemy podać je na surowo. Jeśli sparzymy skorupkę i zachowamy kilka innych zasad, ryzyko zatrucia będzie niewielkie.

Po jajka sięgamy dość często, podając je na śniadanie lub dodając do wypieków. Niezależnie od tego czy planujemy usmażyć z nich jajecznicę czy przygotować biszkopt warto sparzyć ich skorupkę. Zabieg ten pozwoli usunąć bakterie, które mogą znajdować się na powierzchni produktu.

Sparzenie jajek chroni przed Salmonellą

Nawet jeśli kupimy świeże jaja — takie, co do których mamy pewność, że zostały też właściwie przechowane — bakterie mogą znajdować się na ich skorupce. Warto ją sparzyć nim użyjemy produktu w kuchni.

Bakterie giną w temperaturze oscylującej w okolicy 70 stopni Celsjusza. Umycie jaj wodą zatem nie sprawdzi się. Co więcej, pryskająca woda może przyczynić się do rozprzestrzenienia drobnoustrojów po całej kuchni.

Sparzenie jaj jest obowiązkowe, decydujemy się na podanie ich na surowo np. jako dodatek do tatara. Należy wtedy ogrzać jaja do temperatury pokojowej, oczyścić je wacikiem zanurzonym uprzednio w occie i zanurzyć w szklance wrzątku na 10 sekund. Dopiero takie jaja rozbijamy.

Co jeszcze warto wiedzieć o jajkach?

Ryzyko rozwoju bakterii Salmonelli wzrasta, gdy jaja są przechowywane poza lodówką. Dla własnego bezpieczeństwa zrezygnujmy zatem z kupowania produktu w sklepie, w którym nie jest on trzymany w chłodzie. Nie nabywajmy też jajek, których skorupki są uszkodzone.

Nawet świeże jaja mogą być niebezpieczne jeśli zapomnimy o higienie. Zawsze myjmy ręce po dotknięciu skorupek. Nie korzystajmy także z naczyń które miały kontakt z surowym produktem czy nieoczyszczonymi jajami. Wydaje się to oczywiste, lecz w tym wypadku zapomnienie o zasadach jest naprawdę ryzykowne.

Gotowanie jajek na twardo zmniejsza ryzyko zatrucia salmonellą
Gotowanie jajek na twardo zmniejsza ryzyko zatrucia salmonellą

Źródło zdjęcia: canva/Amarita Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kurkanielotka, zdrowie.radiozet

Zapraszamy na nasz Instagram