Smakosze.pl Przepisy Prosty przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
canva/irinaburakova; Pawel Wodzynski/East News

Prosty przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane

5 listopada 2021

Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Nic dziwnego skoro są proste w przygotowaniu, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Wykonane według przepisu Ewy Wachowicz z dodatkiem pysznego ciągnącego się sera żółtego wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie je już dziś.

Wcześniej proponowaliśmy wam placki ziemniaczane z innymi dodatkami. Przygotowywaliście je już zarówno z grzybowym nadzieniem , jak i z papryką . Tym razem proponujemy uzupełnienie kompozycji o porcję sera — składnika, który nie tylko wzbogaci smak, ale też doda plackom delikatności .

Przepis na serowe placki ziemniaczane Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 500 g ziemniaków

  • 50 g sera żółtego

  • 1 jajo

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

  • 3 łyżki oleju

  • mała cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka majeranku

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy na sitko z gazą i dokładnie odciskamy płyn. Masę ziemniaczaną przenosimy do dużej miski.

Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Także ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Z serem postępujemy podobnie. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy majeranek.

Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do pozostałych składników wraz z mąką . Dokładnie wszystko łączymy. J eśli ciasto jest zbyt wodniste, dosypujemy jeszcze trochę mąki.

Dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy porcje ciasta na złoto z obu stron . Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem. Smacznego.

Placki ziemniaczane z serem
Dodaj do placków ziemniaczanych sera, a będą bardzo delikatne

Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy