Prosty przepis Ewy Wachowicz na placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane często goszczą na naszych talerzach. Nic dziwnego skoro są proste w przygotowaniu, chrupiące i wyjątkowo aromatyczne. Wykonane według przepisu Ewy Wachowicz z dodatkiem pysznego ciągnącego się sera żółtego wprost rozpływają się w ustach. Wypróbujcie je już dziś.
Wcześniej proponowaliśmy wam placki ziemniaczane z innymi dodatkami. Przygotowywaliście je już zarówno z grzybowym nadzieniem , jak i z papryką . Tym razem proponujemy uzupełnienie kompozycji o porcję sera — składnika, który nie tylko wzbogaci smak, ale też doda plackom delikatności .
Przepis na serowe placki ziemniaczane Ewy Wachowicz
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
50 g sera żółtego
-
1 jajo
-
4 łyżki mąki pszennej
-
1 łyżka jogurtu naturalnego
-
3 łyżki oleju
-
mała cebula
-
1 ząbek czosnku
-
1 łyżeczka majeranku
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Następnie przekładamy na sitko z gazą i dokładnie odciskamy płyn. Masę ziemniaczaną przenosimy do dużej miski.
Cebulę i czosnek pozbawiamy łupiny. Także ścieramy i dodajemy do ziemniaków. Z serem postępujemy podobnie. Wszystkie składniki doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy majeranek.
Jajko roztrzepujemy w miseczce i dodajemy do pozostałych składników wraz z mąką . Dokładnie wszystko łączymy. J eśli ciasto jest zbyt wodniste, dosypujemy jeszcze trochę mąki.
Dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy porcje ciasta na złoto z obu stron . Podajemy z kwaśną śmietaną i koperkiem. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/NoirChocolate
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se