Prosty przepis na chlebek bananowy. Nikt mu się nie oprze
Chlebek bananowy jest doskonałym pomysłem na słodkie śniadanie. Przyjemnie wilgotny i aromatyczny wypiek przygotujecie w kilka chwil. Wystarczy rozdrobnić banany i starannie wymieszać je z pozostałym składnikami. Po upieczeniu smakują znakomicie. Spróbujecie?
Jeśli nie wiecie, co zrobić z dojrzałymi bananami, przepis na słodki chlebek pomoże wam wykorzystać owoce w pyszny sposób. Zrobienie tego pysznego wypieku jest niezwykle proste i nie zajmuje wiele czasu, a efekty zachwycają. Skusicie się?
Przepis na smakowity chlebek bananowy
Składniki:
-
3 dojrzałe banany
-
70 g masła
-
110 g cukru
-
255 g mąki pszennej
-
1 duże jajo
-
pół łyżeczki sody oczyszczonej
-
esencja waniliowa (opcjonalnie)
-
szczypta soli
Jak upiec smakowity chlebek bananowy? Prosty patent na słodkie śniadanie w zasięgu ręki
Masło topimy w garnuszku. Odstawiamy je, by ostygło. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Keksówkę o długości 25 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Banany obieramy ze skórki i rozgniatamy je widelcem. Uzyskana masę łączymy z letnim masłem. Następnie wsypujemy sodę oczyszczoną, cukier oraz szczyptę soli. Wbijamy jajo. Masę uzupełniamy o esencję waniliową, jeśli jej używamy.
Starannie mieszamy, po czym dodajemy mąkę i sprawnie łączmy ją z pozostałymi składnikami. Ciasto przenosimy do formy i pieczemy około godziny. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem, czy nie jest wilgotne w środku.
Uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy 10 minut, nim wyjmiemy wypiek. Chlebek bananowy podajemy po ostudzeniu. Najlepiej smakuje z domowym masłem orzechowym lub powidłem śliwkowym .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne kluski buraczane. Hitowy dodatek do dań, który zdeklasuje inne rarytasy
-
Nie koperkowy, nie pomidorowy. W innym sosie klopsy smakują jeszcze lepiej
-
Jakie jest najlepsze mięso na kotlety mielone? Wybór Gessler jest strzałem w 10